Maandelijks archief: september 2017

Zuster Alphonsa moest eens weten

Paard Anne en koe Katrijn gaan naar Peet en Hendrika

Zuster Alphonsa gaf handwerkles op de lagere school waar ik zat. De Mariaschool was sowieso nog het domein van de nonnen, strenge vrouwen, waar je als kind gezag voor had en moest hebben. Zuster Alphonsio was de hoofdzuster, zuster Maria had ik in de derde klas en daar is mijn vader een keer ontzettend boos op geworden. Nooit kwam hij op school, maar toen ging hij verhaal halen en joh, de week erna kwam ze zomaar bij ons thuis naar de geitjes kijken waar ik altijd zo leuk over vertelde. En dan had je nog zuster Leo, daar zat ik alleen met rekenen bij gelukkig, in de vierde, want dat was het enige vak waarin al in niveaugroepen gewerkt werd. Ik zie haar nog zitten, met haar bureau op zo´n platform, rok tot de knie en altijd een beetje de benen uit elkaar, zodat je in haar kruis kon kijken.

Maar ik dwaal af! Het ging over handwerken en zuster Alphonsa. Zij en ik waren geen vriendinnen, zacht uitgedrukt. Ik was zo´n kind wat altijd inktvlekken op haar vingers had, niet goed stil kon zitten en ook mijn mond niet kon houden. Daar kwam bij dat ik nogal slordig was en dat handwerken niet mijn hobby was. Van die broddelige borduurlapjes met veel te strak getrokken steken, een gebreide pop die drie keer zo lang was als die van de andere kinderen omdat mijn steken veel te los waren en ook nog de enige die de pop in wit met blauw maakte. Alle andere kinderen kozen roze, maar eigenwijs moest natuurlijk anders dan anders. Het was hem niet en het werd hem ook niet met mij.

En bovenal, ik was veel te veel afgeleid om ook nog eens tempo te maken, dus zat ik een paar keer per jaar een hele week elke ochtend om acht uur in het kamertje van de hoofdzuster te handwerken, omdat dat nou eenmaal gebeurde met kinderen die de deadline niet haalden om het werkje in te leveren. Bbbrrrr, vroeg opstaan vond ik niet erg, maar in de winter in het donker alleen naar school lopen, langs het enge bosje van juffrouw van Oosterhout (die trouwens al heel oud was en ooit op de jongensschool les had gegeven), dat vond ik doodeng. In mijn laatste jaren kwam er trouwens nog een handwerkjuf bij, Pinokkio. Ha, ik ken haar echte naam best, maar wie weet leest er nog een bekende mee. Zij was ook een kreng, dus!

Toen ik een jaar of tien later stage liep op dezelfde school, notabene met textiele werkvormen als specialisatievak, waren de nonnen weg. Ook was er geen onderscheid meer in handwerken voor de meisjes en handenarbeid voor de jongens. Nee, de basisschool had zijn intrede gedaan en eigen fantasie en inbreng stond voorop. Geen dertig dezelfde gebreide poppen of lapjes, maar een keur aan ideeën en uitvoeringen. Mijn afstudeerthema was ´Zigeuners´ en dat werd dan ook het thema voor de Bonte Avond voor het schoolverlaterskamp waar ik inmiddels al zo´n vijf jaar als leidster mee ging. Mijn groep 8 bouwde hele zigeunerkampen met allemaal dezelfde woonwagen centraal, maar erom heen ontstonden hele bossen met kampvuren, vijvers, paarden, kleurrijk geklede poppen en nog veel meer. Geweldig was het en dat was mijn eindcijfer ook, volgens mij een 9 🙂

Zal ik toen lol gekregen hebben in het handwerkgebeuren? Ik weet het niet, veel meer dan een paar simpele truien toen ik rond de 20 was is er nooit meer uit mijn handen gekomen. Tot ik vorig jaar besloot dat ik een hobby moest hebben, de dagen bij de TV in de koude winter of juist in de zomer in de hete uren bij de airco, werden erg saai. Dus breide ik een grote poef en een paar kussens, die best in de smaak vielen. Met Albert ging ik eens kijken bij Bonita Loka, de handwerkzaak in Wagenberg, niet zo ver van ons vandaan, omdat ik wel een sjaal of zo wilde gaan haken. Hij zag daar een doos staan met een gehaakte teckel erop en vroeg of ik dat niet kon. Nou had ik al vaak verliefd gekeken naar de fantastische haakwerken van Astrid, die ik ken uit onze DVN-tijd, maar nooit gedacht dat ik dat gefriemel ook zou kunnen.

Guus de Teckel

Maar Albert vond Guus de Teckel zo leuk, dat ik een poging ging wagen. Het kostte me bloed, zweet en tranen en als ik het gedrocht nu zie staan, weet ik dat ik nog veel moest leren. Te los gehaakt, slordig vastgezet, scheef, het ziet er niet uit. Maar ondanks dat staat Guusje nog steeds in de gemeenschappelijke hal van ons appartement, want Lenie vindt hem ook wel heel lief. Maar toen was de beer ook los. Er volgden een paar Volkswagenbusjes en daarna ontdekte ik de website van Stip & Haak, omdat ik op zoek was naar een patroon van een aapje voor Jesse.

 

Een nieuwe verslaving ontstond, want inmiddels heb ik al heel wat Stip & Haak-patronen gemaakt en ze worden steeds netter en mooier. Deze week is me al een paar keer gevraagd hoe ik aan de leuke patronen voor mijn dieren kom. Die koop ik dus op www.stipenhaak.nl. En nee, ik geef ze niet door, want ik heb heel veel respect voor ontwerpster Herriët. Er staan een aantal erg leuke gratis patronen op, van wat kleinere objecten, die zo te downloaden zijn en die ook erg leuk zijn om de techniek te oefenen.

Ik zou zeggen, begin daar eens mee als je het leuk lijkt om ook te haken. En voor wie het echt heel leuk lijkt, ik heb al een ´klantje´ staan voor een lesje  haken voor beginners in Nederland en ook hier in Spanje ga ik in november een paar Spaanse dames aan de gang zetten. En wat je wat nou zo leuk is? De grote patronen van Stip & Haak zijn er ook in het Spaans, dus als ze het leuk vinden, kunnen ze ze gewoon ook zelf bestellen!

Ik ga nog even door met een klein haakwerkje wat nog mee naar Nederland gaat. Nog niet alles wat ik gemaakt heb, staat online, want soms zijn dingen nog een beetje geheim. Cadeautjes 🙂

Onverwacht uitje naar Murcia

Het went … of niet? Nadat de belastingdienst me hier van de zomer ´kwijt´ was en ik een brief kreeg waarin stond dat ze me in de Staatscourant gingen publiceren als ik mijn post niet ophaalde (ha, die brief wisten ze me wel te sturen), was het gisteren weer zo ver.
 
Briefje in de bus dat er op 1 september iemand aan de deur was geweest (ha, echt niet, de postbode komt niet verder dan de postbus voor in het dorp) en dat er een aangetekende brief lag voor me op het postkantoor, twee zelfs. Oeps, ophalen binnen 7 dagen, dus een dag of 2 te laat. En inderdaad, brieven weg.
 
Zij sturen me naar Carmen, die de gemeentelijke belastingen doet. Geduldig ga ik zitten op een stoeltje in het wachthokje naast haar kantoor, waar we in het begin geregeld kwamen omdat er weer iets niet goed gegaan was. Een kleine drie kwartier verder mag ik binnen en klets ik even bij met Carmen,  die zegt dat het in elk geval niet van hen komt, maar ze wijst me wel naar het kantoor aan de Grand Vía in Murcia. Wie weet … maar het kan ook nog uit Cieza komen, zoals de vorige keer en moesten we uit Madrid ook nog niet ooit nog wat horen over de erfbelasting van mijn moeders erfenis?
Laten we maar bij het begin beginnen, maar de moed zakt me alweer een beetje in mijn schoenen. Vooral het feit dat je geen idee hebt, waar het deze keer weer over gaat, is zenuwslopend.  Tegenover El Corte Inglés vinden we het grote belastingkantoor. Ok, dat valt mee, alleen parkeren, dat is wel een andere uitdaging daar. We rijden een rondje en gaan uiteindelijk maar de parkeergarage in van de andere El Corte Inglés, een stukje verder. Drúk daar binnen, oef, en dat met die grote bus. Maar nog een verdieping lager, blijken ze niet graag te komen, want daar is dan weer ruimte genoeg. Gelukkig!
We wandelen op het gemakje weer de Gran Vía op en verbazen ons weer over hoeveel mensen er op de been zijn en hoe het ruist en zoemt van alle auto´s en scootertjes. Gelukkig zijn de stoepen heel breed en zijn er alle bekende winkels te vinden, zodat het wel leuk is om een stukje te lopen. Albert heeft een gescheurde spier in zijn kuit en loopt moeilijk en het is ook nog dik 30 graden, dus we nemen de tijd. Als we het kantoor binnengaan, moeten we door de detectiepoorten en gaat mijn tas en Alberts telefoon ook door de scanner. Helemaal echt. We komen in een grote ruimte met veel balies en ik zie een automaat waar je kan kiezen waar je voor komt. Gelukkig zie ik bij ´Notificationes´ dat je een nummertje kan trekken zonder dat je een afspraak hebt. En zo heet het precies waar we voor komen. We krijgen nummertje K-31 en zijn al heel snel aan de beurt.
Spannend, wat nu weer! We hebben nu al drie keer alle registers open moeten trekken en veel informatie boven tafel moeten krijgen uit Nederland, zodat we onderhand bang worden als we zo´n brief krijgen. Het kost ook iedere keer niet alleen veel moeite, maar ook klauwen vol geld. En zijn we hier wel op de goede plaats? Jawel hoor! De aardige dame achter de tafel tovert twee brieven uit de printer, waaruit blijkt dat het gaat om heffingsrente over te weinig betaalde belasting in 2013 en 2014. OK, die snappen we! Omdat Frans nog in ons appartement woonde, gaf ik wel het eigendom op, maar verwachtten ze ook nog dat er huurinkomsten waren. Die waren er dus niet, maar de constructie die wij hadden, die snappen ze hier niet. Hij mocht er gratis wonen, maar op een of andere manier moeten we toch belasting erover betalen. Lullig, want dat deden we in Nederland ook nog eens, maar ach, zoals pa altijd zei: ´Als je wat hebt, kind, heb je wat te wachten´.  So be it, dat is dus ook een paar maanden geleden al geregeld, maar nu mogen we dus nog rente over dat bedrag betalen, plus een boete en daar krijgen we dan weer korting op of zo. Weet ik veel. Het totaalbedrag was in elk geval te overzien, zo rond de 130 euro en hoewel het niet leuk is, zijn we allang blij dat het niet ingewikkelder en moeilijker was.
Dus, handtekening gezet, op naar de volgende balie, gelukkig heel snel en daar kregen we papieren mee waarop stond dat alles in orde was. En betalen? O nee, daar krijgt u dan weer een nieuwe brief voor en daarmee kunt u naar de bank voor de betaling. Tuurlijk! Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker blijkbaar ook niet. En dat gebeurt dus altijd net voor we weer een tijdje Spanje uit gaan. In de auto verzuchtte Albert nog dat het toch wel heel fijn is dat in Nederland alle brieven van de Belastingdienst nog steeds naar het adres van het accountantskantoor gaan, waar we al jaren onze zaken laten behartigen. Dus, ping, lampje, waarom hier niet?
En ja, dat kon, maar natuurlijk wel aan balie nummer zoveel, waar we dan ook nog even op moesten wachten. Dat gaf me wel de tijd om de gestoria te bellen en Thomas te vragen of ik aangetekende stukken voortaan rechtstreeks naar hen kon laten sturen. Daar komen ze tenslotte toch meestal terecht, als we het zelf niet meer snappen 🙂 Geen enkel probleem en zo stonden we na een klein half uurtje al buiten met een nieuw correspondentieadres voor belangrijke stukken van de Hacienda en Agencía Tributaria, zoals de belasting hier heet. Jippie, we kunnen weer weg!
Om het te vieren konden we bij de net geopende Starbucks aan de overkant terecht, waar Albert genoot van een Ice Tea met weet-ik-veel- erin en ik van een heerlijke Frapucciono Mocca Blanco (kleintje hoor). En als lunch? Ham-kaas croissant voor hem en een echte cinnamon roll voor mij. Het leven is een feestje, maar je moet tenslotte wel zelf de slingers ophangen!
Boodschappen deden we daarna bij Makro Murcia, omdat we toch in de buurt waren en op de terugweg stonden we nog heerlijk een dik half uur in de file op de snelweg rond de stad, omdat er blijkbaar een koelwagen in de fik gevlogen was. Eind goed, al goed, we zijn weer thuis!

Toen ging het feest niet door

Zelfs hier in Spanje doet het weer niet altijd wat je wil, dat is de afgelopen week wel gebleken. Nadat we vorig jaar allebei vonden dat het toch wel een hele kluif was om op de dag van de Carozzas, de grote optocht in Macisvenda, ook nog eens een 25 man op de barbecue hier thuis te hebben, ging het roer om. We besloten om dit jaar de dag van San Juan, de officiële patroonheilige van onze parochie en dus ons dorp hier, ook onze feestdag te laten zijn. Dinsdag 29 augustus dus.

Al lang van tevoren maakten we hiervoor onze plannen, schoonzus Trees en zwager Bram verschoven hun geplande week vakantie van eind september naar eind augustus en zouden dus meehelpen én mee eten. De oorzaak van deze verandering is trouwens niet het feest, maar het feit dat wij toch wel naar Nederland willen, mocht Saskia eerder ons nieuwe kleinkind ter wereld brengen dan de verwachte 7 oktober.  En zo viel alles netjes op zijn plaats.

We oefenden alvast in gezellig een barbecue bijwonen op het feest van Math en Dina, die allebei 60 zijn geworden. Bram en Trees mochten gewoon mee en ik hoor mezelf nog tegen buurvrouw Lourdes zeggen dat je in Spanje gewoon altijd dat soort dingen buiten kan plannen. Ondenkbaar in Nederland! Maar gaandeweg de fiestas hier in het dorp, kregen we ook twijfels. De optocht verliep prima, maar ook toen voelden we al een verdwaalde druppel en leek de lucht een beetje op de grond te hangen van het vocht. Toen we maandagmorgen ons bed uit kwamen, waren de vooruitzichten voor dinsdagavond ronduit slecht!

Omdat we zaterdag, na het feest van Math en Dina, te lam waren geweest om boodschappen te gaan doen, hadden we nog bijna niks in huis en dat bleek ons geluk te zijn. We konden nog heel makkelijk het hele feest afblazen, al was dat met pijn in ons hart. Maar liefst 30 grote gasten en 5 kindjes hadden laten weten dat ze graag wilden komen en al die mensen moesten we dus teleurstellen. We zetten de knop om, Albert en Bram haalden de lampjes en de slingers met vlaggen weer weg en daarna gingen we winkelen in ´l Aljub en aten als troost maar een lekkere pizza daar. Op de dag zelf keken we de regen bijna uit de lucht, want wat zóu het een teleurstelling zijn als we de boel voor niks niet door hadden laten gaan.

Nou, we werden niet teleurgesteld hoor! Tjonge, het viel met bakken uit de lucht. En onweer, mán, wat een bliksem aan de hemel die hele avond, het leek wel één grote lichtshow. De hele avond en nacht regende het stevig door, zo erg dat ook de processie in het dorp niet doorging, net als het jaarlijkse vuurwerk. Dat bracht de natuur ons genoeg. Heel eerlijk? Ik ben zelden zo blij geweest met regen! Onze eigen mini-barbecue lieten we gewoon doorgaan, want de regen kletterde gewoon recht naar beneden, zodat we op de porch  droog bleven. Maar daar kan je dus echt geen 35 man en een buffet kwijt, helaas.

Woensdagmorgen regende het nog steeds, maar het onweer was voorbij. Lekker weer om te gaan badderen in de thermaalbaden van de Baños de Fortuna. Heerlijk, in water van 36 graden met de regen in je gezicht dobberen. De spiertjes los, de huid verwend door het minerale water en lekker ontspannen. Niks werkt beter om daarna in een heerlijke siësta te belanden. Voor Bram en Trees was het de laatste volle dag, zij vertrokken donderdag weer naar Nederland.

Maar de barbecue was niet het enige wat niet door kon gaan, ook vriendje Gonzalo miste zijn verjaardagsfeest wat we hier ook zouden vieren. Gelukkig werd dat vanmiddag ingehaald in het huis van zijn oma, waar we met de familie alsnog de taart konden aansnijden en konden zingen voor zijn eerste verjaardag. Lekker bijgekletst over alles wat in het dorp gebeurd is, plannen gemaakt voor een etentje om de zaken weer eens door te praten voor als wij weer naar Nederland gaan en even een paar uurtjes mijn haakwerk laten liggen.

Vanmorgen hebben we een hotel geboekt in Frankrijk, we komen op 20 september weer naar Nederland. Ook weer zin in!