Nieuwe reisplannen Spanje

Een stukje omrijden …

Een beetje niks is het, de maand november, maar daarover genoeg in mijn vorige blog. Wat eigenlijk is het ook wel een heerlijke maand. Het is na een paar koude dagen weer best lekker weer, de zon deed vandaag goed zijn best en dan loop je weer in een bloesje buiten. In huis hebben we zodra het donker wordt lekker de haard aan en dan genieten we van ons knusse, gezellige huis. 

Over een paar weken gaan we naar Nederland, maar wij zijn niet wij als we niet alvast verder kijken en plannen maken. We hebben zo ontzettend genoten van ons weekje vakantie in september in een heel ander deel van Spanje, dat we alweer uitkijken naar een nieuw avontuur. En het noordwesten van Spanje, de woeste Atlantische kust en het groene, ruige binnenland, trekken ons al heel erg lang. Maar het is wel een heel eind rijden voor een korte vakantie. Maar … als we naar Nederland gaan, is het niet eens zo heel ver om. Nou, dan maken we weer een combinatie, net als vorig jaar toen we eerst naar Duitsland gingen.

Er ligt dus weer een plan, de hotels zijn al geboekt, annuleren kan altijd nog, maar nu zijn de prijzen leuk en is er nog volop keus. We gaan begin juni op zondag weg en rijden dan naar de Parador van Benavente, een uurtje of zes van huis, dwars door het land, via Madrid. 

Parador de Benavente

Deze luxe parador is een voormalig 12e eeuws kasteel en beschikt over prachtige tuinen waar heerlijke wijnen genuttigd kunnen worden. De zeer aantrekkelijke kamers bieden een zeer ontspannen verblijf.

Kijk mee in deze mooie, rustig gelegen Parador (staatshotel).

De volgende dag, op maandag, gaan we naar een hele bekende plaats, waar vele pelgrims hun wandeltocht over de Camino de Santiago afsluiten. Een aantal jaren geleden las ik een boek van iemand die de Camino vanuit Nederland had gelopen en we zien de wandelaars als we door de Pyreneeën rijden. Ook in onze omgeving zien we de bordjes die een van de routes aanduiden, bijvoorbeeld bij de Cueva van San Pascual, waar ik zelf nog weleens een soort innerlijke rust zoek.

Op 1175 kilometer van de Cueva van San Pascual – Santiago de Compostela

Nee, we gaan niet lopen, konden we dat maar, maar we slapen wel direct naast de beroemde kathedraal in de stad. De Parador daar is niet de goedkoopste, maar wel heel bijzonder en met de gemiddelde prijs van de overige overnachtingen, mogen wel wel een keer een uitschieter hebben.

Parador de Santiago de Compostela

Deze schitterende Grand Luxe-Parador, genaamd ‘Hostal dos Reis Católicos’ beschikt over maar liefst 4 kloostergangen van grote schoonheid en ligt direct naast de kathedraal van Santiago de Compostela. De Parador ligt op het Plaza do Obradoiro, vlak naast de beroemde kathedraal. Rond dit plein ligt een groep historische gebouwen zoals de kathedraal met barokke gevel, het Convento de Santo Domingo de Bonaval met een Galicisch volksmuseum en het Convento de San Martiño Pinario. Pelgrims, maar ook luxe reizigers bezoeken al sinds eeuwen in grote getale deze stad. In de stad vindt u 46 kerken, 114 kerkklokken en 288 altaren. Er bevinden zich enkele aparte religieuze relikwieën zoals twee engelen uit de 14e eeuw met brillen of een beeld van een zwangere maagd. 

En baden in luxe in de stad van de pelgrims

We blijven één nacht in de stad in Galicië, waar we hopen wat meer te leren en mee te krijgen van de sfeer die deze stad tekent, die van de pelgrims die hun tocht hier volbrengen. Daarna gaan we het over een heel andere boeg gooien. We gaan langs de ruige kust van de Atlantische oceaan, die andere zee van Spanje, langs stoere rotsen zoals bij Ribadeo en mooie vissersplaatjes als Vega de Puerto naar ons volgende reisdoel. Officieel moet ik trouwens spreken over de Golf van Biskaje.

Het is dan inmiddels al dinsdag en we gaan de komende dagen in een vakantie-appartement aan de rand van Nationaal Park Los Picos de Europa (de toppen van Europa).  Maar daarover zo meteen meer. Wij zijn blij dat we tegen een complex aan zijn gelopen wat gewoon een dikke 10 krijgt op Booking.com en dan niet van één of twee gasten, maar van 33 beoordelingen die allemaal van dit jaar zijn, want het is pas sinds mei open. Wij hebben er een appartement geboekt voor drie nachten. De locatie is geweldig, vlakbij het beroemde klooster van Covadonga. Met volop restaurants in de buurt en de mogelijkheid om zowel de bijzonder natuur van Asturië te verkennen alsook om de zee op te zoeken. Op de website van Fuente El Güeye Apartamentos zijn filmpjes te bekijken over de geweldige omgeving.

Picos de Europa

Wie het geluk heeft het groene Asturias vol charmante dorpjes in het noorden van Spanje te bezoeken, kan er in de bergen van het Nationale Park Picos de Europa even de wereld vergeten. Vooral de ‘Lagos de Covadonga’ moet je er gezien hebben!

Deze helderblauwe gletsjermeren in fantastisch groen landschap, omringd door de statige Picos bergtoppen, bieden het soort plaatje dat voor altijd in je geheugen gegrifd blijft staan. Zó ongelooflijk mooi! 
Sta je ’s morgens op en is het een heldere dag, laat er dan geen twijfel over bestaan. Bij de Lagos de Covadonga in het hart van de Asturiaanse Picos zul je ten volle genieten. Je kunt er vanuit de hoge bergen zelfs de zee zien. 

Op onze tweede dag zouden we wel eens gebruik kunnen maken van de route met de mooiste dorpjes in de omgeving, als we dan tenminste nog niet toe zijn aan een hele lekkere luie dag in ons huisje. Het is tenslotte vakantie.

Want vrijdag is het feest weer bijna voorbij, maar niet helemaal. We rijden dan weer langs de kust met wat stops op mooie plaatsen, verder naar onze volgende bestemming, nog nét in Spanje. Bij Irún, waar we wel vaker de grens over gaan, slapen we in Hotel Atalaia, met prachtige kamers en een veelbelovend restaurant. En dan, dan is het op zaterdag met de neus naar Nederland, de snelwegen weer op en zien hoever we komen. In elk geval zijn we in het Pinksterweekend in Nederland, we weten alleen nog niet op welke dag. Het duurt nog even, maar we hebben in elk geval iets om ons echt op te verheugen.

4 gedachten over “Nieuwe reisplannen Spanje

  1. Monique, de reis EN de hotels zien er geweldig en uitnodigend uit. Wij hebben net een camper gekocht en gaan ook genieten van het noordelijk deel van Spanje. Nu ook weer van je prachtige foto’s genoten. Jouw oude camera doet nog steeds goede diensten bij ons. Afgelopen jaar is de camera met onze dochter en haar vriend meegereisd naar jullie geliefde Amerika. Ze heeft prachtige foto’s gemaakt. Groeten Henk

    1. Wat leuk om te horen dat hij nog steeds dienst doet, inmiddels volgens mij toch een jaar of 10 oud. Ik heb de opvolger ook nog in gebruik hoor, zou niet weten waarom ik een andere moet. Mochten jullie ooit het zuidelijk deel van Spanje doen, dan zou ik het heel leuk vinden als jullie hier aan komen!

  2. Wát een prachtig vooruitzicht Monique! Lekker veel voorpret. Ik zat ooit op Spaanse les met de vrouw van de toenmalige burgemeester van Ameide. Zij en h aar man gingen ook naar de Picos de Europa. Fietsen! Niet vanuit Nederland hoor.
    (Hopelijk bereikt deze reactie je wel, de vorige keer mislukte het op de een of andere manier)

Reacties vinden wij erg leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.