Categoriearchief: bakken en braden

Citroenen in een potje

Vandaag hebben we besloten dit weekend alle ´gele vestjes´ in Frankrijk te gaan trotseren, ze kunnen de pot op daar. Wij gaan gewoon naar Nederland en dan begint natuurlijk weer het grote inpakken en opruimen. We weten al weken dat er in elk geval nog een lekker voorraadje sinaasappels mee kan en de olijfolie is in de maak, zoals ik al vertelde. Maar ons kleine mini-citroenboompje, wat tot op heden meestal net genoeg produceerde voor wat wij gebruiken in het dagelijkse leven, heeft ineens de geest gekregen.

Lees verder Citroenen in een potje

Blij met de Airfryer

philips-hd-9240-90-airfryer-xl

Geen nieuws natuurlijk! Onze Airfryer kochten wel al bijna twee jaar geleden, maar nog wekelijks word ik wel benaderd door iemand die aan me vraagt wat er nou zo fijn aan is. En steeds weer vertel ik hetzelfde, dus dacht ik dat maar eens in een blog te doen, zodat ik alleen de link hoef te geven. Dit in navolging trouwens van Sandra, die een review plaatste op haar blog.

Wij kochten de Airfryer in eerste instantie om gezonder te gaan frituren, want eerlijk is eerlijk: wij lusten (te) graag een lekker bordje frietjes (of patat voor de Lees verder Blij met de Airfryer

We stomen lekker door

DSC00542

Bloedjeheet is het weer. De thermometer staat op 32 graden, maar heeft deze week ook al bijna 35 aangetikt. En hoe warmer het wordt, hoe meer zin wij blijkbaar krijgen om een en ander te ondernemen. Na het gezellige etentje zondag met de Spaanse familia, besloten we maandag om het rustig aan te doen. Tot een uur of elf, want toen was het gedaan met de rust.

Al zolang we terug zijn, beseffen we dat we eigenlijk nergens zo rot slapen als thuis. Op vakantie hadden we vaak geweldige bedden (ja, soms ook niet hoor), in Made slapen we als roosjes, maar hier hebben we continue ruzie met onze kussens, ons bed en blijkbaar vooral met elkaar. We slapen al jaren in het bed wat ik ooit al meebracht van de boerderij, wat mee verhuisde naar Beesd, waar ooit spiralen in zaten, een waterbed en de laatste jaren boxsprings. Ik blijf het mooi vinden, maar Albert wordt af en toe gestoord van dat hoofdeinde met tralies. Hij propt er kussens tegenaan, die er Lees verder We stomen lekker door

Brandalarm met toeters en bellen!

De mannen zitten naar de wedstrijd van het jaar hier in Spanje te kijken. Niks Champions League of Spanje tegen het onbeduidende Nederland tijdens een WK. Nee, echt voetbal is hier de Spaanse competitie, de Premira Liga en de belangrijkste wedstrijd is die tussen de koningsteams van Barcelona en Real Madrid. Of Messi tegen Ronaldo, ongeveer. Terwijl ik dit type, maakt Matthieu zijn eerste doelpunt voor FC Barcelona en is de stand dus 1-0 voor de Catalanen.

Nederlands voetbal vinden de mannen niet interessant, maar sinds we Sport 1 hebben wordt hier weinig gemist van het Spaanse ´fútbol´. Anneke heeft haar breiwerk meegenomen, ik schrijf dus een blogje en bij zo´n voetbalavondje horen lekkere hapjes. In plaats van de avondmaaltijd, want die eten we hier niet om zes uur, zoals in Nederland. Ik vind het leuk, wat rommelen in de keuken, dus vanmiddag was ik al op tijd bezig met eimuffins, gehaktballetjes van eigen gedraaid gehakt en kipdrumsticks. Alles uit de Airfryer en ik snap eigenlijk nooit dat iedereen op de Facebookgroepen klaagt over overmatig rokende apparaten. Ik heb er nog nooit last van gehad.

Tot vandaag dus … twee partijtjes kippenpootjes achter elkaar leverde toch een walm van witte rook op en dus gooide ik de buitendeur open en deed de deur naar de kamer dicht. Zo kon de rook weg en bleef de warmte in de kamer. Waar ik (en Albert) nooit rekening mee hebben gehouden, is ons centrale airconditioningsysteem. We hebben van die mooie roosters in het plafond waardoor via een buizenstelsel door het hele huis naar wens warme of koude lucht stroomt. En het systeem zuigt ook lucht aan, dus. En zo kon er dus rook in de gang bij de slaapkamers komen, waar onze rookmelders hangen. Die zijn aangesloten op de alarminstallatie, want met overal rejas (tralies) voor de ramen, vinden wij het wel veilig om tijdig gewaarschuwd te worden bij brand.

Nou, ik kan jullie vertellen: het werkt! En niet zo´n beetje ook. Piepende rookmelders, een loeiende alarminstallatie en veel geknipper op het bedieningspaneel. En uitzetten ging dus echt niet? Gelukkig werd er binnen een minuut gereageerd vanuit Securitas Direct, zo´n man die dan door het paneel heen met je gaat praten. Vraagt hij ook nog eerst mijn wachtwoord, oef zeg. Wat duurt zo´n minuut dan trouwens lang! Ik zag de plaatselijke brandweer, de bomberos, al uitrukken. Gelukkig kon ik de man vertellen dat ik alleen maar heel leuk aan het kokkerellen was met de Airfryer en dat we veilig waren. Toen zetten ze vanuit de centrale het alarm uit en werd ons nog een prettige dag gewenst.

De paniek voorbij en eigenlijk weleens goed, zo´n test, zodat je weet dat het allemaal werkt. En de hapjes?? Werden nog aangevuld met een zelfgebakken ciabattabrood met brooddeeg van de Lidl, werkelijk heerlijk brood. Nog wat hamkaassouffleetjes en de buikjes zijn weer rond. De wedstrijd is nog lang niet afgelopen, dus ik ga nog even meekijken.

De cake ging niet zo best

We doen de hele week echt ons best om af te vallen, maar dan mag er in het weekend ook weleens gezondigd worden. Dus vroeg Albert me of ik weer eens een lekkere cake wilde bakken. Anneke en Marien zouden naar de wedstrijd Athletico Madrid tegen Real Madrid kijken en wat lekkers bij de koffie is dan wel gezellig. Ik voelde de uitdaging: cake bakken in de Airfryer. Volgens de baktijdenlijst op Facebook ging ik voor 20 minuten op

Een verhaal in plaatjes vandaag … het leek zo mooi 🙂


En zo werd het dus koffie met perfect geslaagde boterkoek. Ook lekker hoor!

Het werd een bijzonder geslaagde dag met ´s avonds dikke biefstukken bij El Condor in Frailes. David ziet ons altijd graag komen, maar of dat na gisteren nog zo is? Het werd wel érg gezellig met An en Marien, Geer en Laura en ons (zei de gek). Uiteindelijk werd het half drie vannacht en zijn we nu zo gaar als boter.

N.B.: toch eens kijken hoe dat anders moet met die cake … (temperatuur lager, langer erin, dat wordt hem volgens mij)