Categoriearchief: Lekker eten

Schilderen met Marissa

Het is wel erg stil in Huisjeweltevree, vinden jullie niet? Tja, de zomerhitte verlamt ons een beetje, maar we weten eigenlijk wel dat we deze maanden een beetje moeten afschrijven als het gaat om activiteiten buitenshuis. Zelfs de fiestas in het dorp hebben we dit jaar laten schieten. Albert heeft veel pijn gehad (en nog wel hoor) en dan is alles hem teveel, zeker de herrie van de optocht. We zijn vijf minuten in het dorp geweest en meteen weer vertrokken.

Lees verder Schilderen met Marissa

Citroenen in een potje

Vandaag hebben we besloten dit weekend alle ´gele vestjes´ in Frankrijk te gaan trotseren, ze kunnen de pot op daar. Wij gaan gewoon naar Nederland en dan begint natuurlijk weer het grote inpakken en opruimen. We weten al weken dat er in elk geval nog een lekker voorraadje sinaasappels mee kan en de olijfolie is in de maak, zoals ik al vertelde. Maar ons kleine mini-citroenboompje, wat tot op heden meestal net genoeg produceerde voor wat wij gebruiken in het dagelijkse leven, heeft ineens de geest gekregen.

Lees verder Citroenen in een potje

Beetje vreemd, maar wel lekker! Kerstmis!

Op deze zonnige, bijna zomerse Eerste Kerstdag zijn we net terug van Las Palmeras, al jaren ons favoriete restaurant hier in Spanje. Altijd goed, gezellig, vriendelijk personeel, een soort thuiskomen. Jammer genoeg voortaan zonder onze favoriete serveerster Katrina, die na dertien dienstjaren nog steeds geen vast contract kreeg, maar er blijven gelukkig nog veel lieve mensen daar over (die waarschijnlijk dat dus ook niet krijgen). Katrina stuurde ons gisterenavond een lieve kerstwens en we kletsten even bij. Ze houdt van ons, zei ze en dat is wederzijds. Wat zullen we haar missen.

En toch voelt het goed om door de baas verwelkomd Lees verder Beetje vreemd, maar wel lekker! Kerstmis!

Asperges eten

 

Asperges! Elke keer als ze in Nederland weer aan de asperges beginnen, komen de foto´s op Facebook voorbij en ga ik kwijlen. In Spanje zijn ze amper te krijgen, al beginnen winkels als Carrefour en Aldi ze nu wel mondjesmaat te verkopen. Maar eerlijk is eerlijk, ze zien er niet uit en ze zijn hartstikke duur soms. En wetend dat je dan toch naar Nederland gaat, dan is wachten niet zo heel moeilijk. Vorige week aten we ze al bij D´n Bal in Oosterhout, wat in korte tijd een van onze favoriete restaurants in de buurt is geworden.

Maar natuurlijk zijn asperges tegenwoordig ook in deze hoek van het Brabantse land overal te krijgen en is er de laatste jaren een ware ´cult´ ontstaan rond het witte goud. Járen geleden, ik was nog met Gerard samen, gingen we tijdens het jaarlijkse dagje uit met de Rabobank De Lingestreek nog in Oost-Brabant en Limburg op aspergetour. De veiling, het aspergemuseum en daarna feestelijk asperges eten, zowel voor de lunch als het diner. Volgens mij at ik ze toen voor het eerst, want ik ben nogal opgevoed met wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Zelfs spaghetti en nasi waren buitenlands eten, dus kwam dat bij moeders niet op tafel. Ik ben aardig bijgedraaid in de loop der jaren trouwens. Moeder niet, maar ik heb haar ooit wel nog aan de asperges gekregen.

Toen we nog in Beesd woonde, maakte ik er gewoon stapels klaar, vier of lagen dik gestapeld in de stoomoven. Heerlijk! Nu heb ik dezelfde stoomoven wel in Spanje, maar hier op de May gaan ze vanavond gewoon in de pan, volgens recept met theedoek? Iemand weleens gedaan zo?

We zijn vanmorgen op de fiets naar Aspergeboerderij Van Beek op het Munnikenhof in ´Traaie´ (Terheijden) gefietst en via datzelfde dorp en het langgerekte Wagenberg weer naar huis gefietst. Mooi rondje van 16 kilometer om de konten fietszadelhard te maken. Ging lekker, dat stevige windje merk je echt niks van op de trappers en blozen en blij zetten we de fietsen weer in de berging.

Dat ze bij Van Beek ook koffie met appeltaart hadden was een welkome bijkomstigheid, maar vooruit, we hebben de ronde dus extra groot gemaakt om dat weer te compenseren. Bovendien hebben we van de appeltaart meteen onze lunch gemaakt, dus eigenlijk telt het niet. Vanavond aan de asperges met ham, Hollandaisesaus en ei, we missen alleen de peterselie, dus ik ben bang dat ik toch nog even naar de overkant moet wandelen.