Casa Más Palmeras

Palmeras

Toen we zes jaar geleden dit huis kochten, wisten we nog niet dat de eigenaar en bouwer ook in de bomen zat. Niet letterlijk natuurlijk, maar hij handelt erin en kweekt ze op. Een stuk verderop, richting Barbarroja staan duizenden bomen op zijn perceel, voornamelijk olijfbomen. Hier had hij 10 kleine olijfboompjes op een rijtje staan en verspreid over het perceel wat vijgenbomen, granaatappelbomen en palmboompjes. De twee hier recht voor de trap van onze veranda, waren een meter hoog, maar al wel prominent aanwezig. De naam voor het huis was dan ook snel gekozen: Casa Dos Palmeras. Want die twee, waren het eerste wat je zag als je kwam aanrijden vanuit het dorp.

In 2013 bouwden we onze cantina en viel de aanblik op de twee inmiddels wat groter gegroeide palmbomen (officieel zijn het Washingtonia´s) wat weg. Maar nu zijn ze al zo groot dat ze boven het dak van de cantina uit zichtbaar zijn en het houdt maar niet op. Vandaag is onze vriend Jose hier om wat grof snoeiwerk te doen en zijn kameraad Adrian, bomenspecialist, vertelt ons dat het komt omdat we ze goed bijhouden. Steeds die onderste bruine bladeren eraf en dan groeien ze als apenkool.

IMG_0262

Wat minder goed gaat, zijn een paar olijfbomen. De grote, mijn trots, blijft maar groeien en ook een heel stel anderen doen het weer prima nadat ze wegens een ziekte in het voorjaar helemaal kaal moesten worden gemaakt. Maar in het rijtje van tien, die kleintjes van toen, die we uitgepoot hebben langs het hek, zit telkens één boompje wat niet wil en die is vandaag vervangen door de olijfboom die wel wilde, maar eigenlijk wegviel achter de carport. Ook ééntje die destijds al geplant is voor wij hier woonden. Naast de casita, boven, zoals wij dat noemen, hebben we er zelf vier laten planten, waarvan er maar één leeft en de rest gewoon de geest geeft. En dat zijn niet de eersten, het wil daar gewoon niet. Komt door de grond zegt Adrian, het is daar zo´n harde rots dat de wortels geen aarde vinden om te groeien, dus gaat de boom dood. Het enige wat daar wel op groeit, zijn vijgenbomen, granaatappelen of palmbomen.

Nou, vier vijgenbomen (zonder vijgen dit jaar!) vinden we wel genoeg, die groeien zo hard dat ze zelfs vandaag nog wat ingekort zijn en ze geuren niet echt fris. Kattenpis, eigenlijk, maar het schijnt wel de vliegen weg te houden. Granaatappelboompjes bloeien erg lief, felrood, maar verder hoeft het voor ons ook niet, dus worden het twee nieuwe palmbomen. De mannen zijn ze nu halen, met Albert en de aanhanger, in Murcia. En zo wordt Casa Dos Palmeras ineens Casa Más Palmeras. Más betekent meer en het waren er al vier in plaats van twee, want naast de carport staan er ook nog, aan weerzijden, maar die vallen nooit zo op 🙂

Hoe is ´t verder hier? Kalmpjes aan, long lazy summer days, je kent het wel. Af en toe een boodschapje, wassen, beetje poetsen, koffie leuten met deze en gene, de nieuwe buurtjes leren kennen (leuk!), Tour de France kijken, werken aan het Amerika-fotoalbum, de reünie-organisatie weer wat opgepakt en verder niet echt veel. Maar daar is het zomer voor!

N.B.:  op dit moment worden onze nieuwe palmbomen klaargemaakt voor het laden in de aanhanger, stukkie eraf, anders past het niet. Krijg net live beelden toegestuurd. Blijkbaar worden ze bij de ouders van Jose uit de tuin gehaald, met toestemming 🙂

13699502_1069412376427123_958904788_o

6 gedachten over “Casa Más Palmeras

  1. Dat ziet er weer prachtig uit. Wist niet dat een Vijg naar kattenpis ruikt, gaf altijd de katten de schuld. Laat onze Vijg altijd kort snoeien, groeit zo snel dan kan je er niet meer bij om de vijgen te plukken, die vallen over-rijp op de grond wat een plakzooi geeft waar de mieren gek op zijn!

    1. Nou, het zijn er vier en als je er dichtbij staat, ruik je ze allemaal. En niet alleen bij ons, hoor ook vrienden erover. Google trouwens maar eens op ´geur vijgenboom´. Het woord kattenpis wordt niet genoemd, maar wel de aparte geur 🙂

Reacties vinden wij erg leuk!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.