Blij met de Airfryer

Blij met de Airfryer

philips-hd-9240-90-airfryer-xl

Geen nieuws natuurlijk! Onze Airfryer kochten wel al bijna twee jaar geleden, maar nog wekelijks word ik wel benaderd door iemand die aan me vraagt wat er nou zo fijn aan is. En steeds weer vertel ik hetzelfde, dus dacht ik dat maar eens in een blog te doen, zodat ik alleen de link hoef te geven. Dit in navolging trouwens van Sandra, die een review plaatste op haar blog.

Wij kochten de Airfryer in eerste instantie om gezonder te gaan frituren, want eerlijk is eerlijk: wij lusten (te) graag een lekker bordje frietjes (of patat voor de lezers van boven de rivieren) en een snack gaat er ook wel in. Bovendien zagen wij wel een voordeel in het geurloos bereiden van deze wekelijkse lekkernij. En inderdaad: het werkt! De frietjes zijn heerlijk, de allerlekkerste zijn die van Aviko, speciaal voor oven of airfryer. Maar aangezien we die hier in Spanje niet in de buurt kunnen kopen, gebruikten we gewone diepvriesfriet, maar geen nood hoor, want ook gewone goedkope friet van Aldi, Makro of Mercadona is prima te eten. Het duurt ongeveer 15 minuten om deze lekker krokant te bakken. Dat is langer dan in de frietpan, maar je hoeft niet te wachten tot het vet warm is. Voor drie á vier personen is één keer bakken vaak genoeg in de Philips Airfryer XL, tenzij je grote eters hebt. Verse frietjes, zelf geschild en gebakken, kan ook, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dat teveel werk vind. Wel hadden we onlangs de verse frietjes uit het koelvak van Jumbo en die waren met toevoeging van een klein beetje olie werkelijk subliem lekker.

Frikandellen, kroketten en andere snacks vind ik echt lekkerder als ze speciaal voor de oven of Airfryer zijn. Gewone snacks blijven bleker en smaken zouter. Onlangs ontdekten we in Nederland de kaassoufflees voor de Airfryer van Mora, werkelijk subliem, daar kan geen gewone kaassoufflé tegenop. Maar ook loempia´s, vlammetjes en allerlei andere snacks gaan er prima in.

Anyway (ha, ik vind dat gewoon een lekker woord), voor frietjes en snacks wil ik nooit anders meer, al moeten we er in Spanje een stuk voor rijden om die speciale snacks te scoren. We vonden deze week een behoorlijk assortiment bij Supermercado Costablanca in Orihuela Costa (net geopend). Naast Mora heeft ook Kwekkeboom erg lekkere Airfryerprodukten.

kwekkeboom

Maar daar blijft het bij ons zeker niet bij hoor! De Airfryer bleek al snel een van de meest gebruikte en verrassende apparaten in ons huis en daarom kochten we er ook in Nederland een voor het appartement in Made.

Wat maak ik er zoal in? Eigenlijk bijna alles! Even snel een paar worstenbroodjes warm maken? Dat gaat in 4 minuten op 180 graden, terwijl de oven zeker een kwartier nodig heeft om voor te verwarmen en de broodjes te verwarmen. Afbakbroodjes? Paar minuutjes. Saté? Eer de barbecue aan staat of de grillpan zover is, zijn ze in de Airfryer al klaar. O ja, een maïskolfje erbij? Heerlijk! Kippenpoten, drumsticks, shoarma? Gehaktballen, hamburgers, varkenshaas, kipfilet. Alles gaat in de Airfryer. Vlees blijft sappig, wordt krokant en schoonmaken is appeltje-eitje. Bak en mandje of grillplaat in de gootsteen, Dreft, heet water en tien minuten later even schoonmaken met het afwasborsteltje. Alles mag ook in de vaatwasser, maar ja, ik heb mijn Airfryer graag altijd paraat staan, dus was ik met de hand.

Een van onze favorieten is beenham, lekker langzaam garen in de Airfryer en je hebt het meest sublieme stukje vlees op je bord. Of een mooi stukje zalm, in zes minuten, precies gaar zonder droog te worden. En zo kan ik nog wel even doorgaan, want ook zoete koek gaat erin. Appeltaart, boterkoek, appelkaneelcake, noem maar op. Een tosti erin maken? Tuurlijk kan dat. Net als saucijzenbroodjes bakken, ook zo iets heerlijks. Voor mij is de Airfryer echt het meest veelzijdige apparaat in huis. Eigenlijk gebruik in mijn stoom-heteluchtoven voornamelijk nog om brood te laten rijzen en af te bakken én voor grote hoeveelheden kip, zoals 36 drumsticks tegelijk voor de grote barbecue in augustus. Alles wat in de oven kan, kan ook in de Airfryer en soms is het handig beiden tegelijk ter beschikking te hebben. Tenslotte kan dan de beenham in de Airfryer, terwijl de aardappelgratin in de oven gaat 🙂

Inmiddels ben ik de gelukkige bezitster van een de originele grillpan, waarop je makkelijk een stuk vlees legt, je boterkoekvorm op kan zetten en er af kan halen zonder je vingers te branden, een prachtig stukje zalm maakt en twee grote kippenpoten kwijt kan. Alles kan ook wel in het mandje, maar dit is handiger. Voor mijn verjaardag kreeg ik van de kinderen het nieuwste accessoire: de bakplaat. Mooi ding, de eerste appelkaneelcakes zijn er al mee gemaakt, er zijn hamburgers op gebakken en ik ga pizza proberen. En lasagna, gaat vast ook heel erg goed. Kortom: nieuwe uitdagingen, nieuwe kansen.

En ja, er zijn nadelen, zoals vooral ook Sandra al in haar review schrijft: het verwarmingselement is goed schoon te maken, maar wat er achter zit, dat valt niet mee. Veel mensen gebruiken een spatdeksel, maar ik heb dat eigenlijk nooit gedaan en nu is het te laat. Voor de kleinere Airfryer, de Viva, is er inmiddels al een tijdje een mandje mét spatdeksel te koop. Die zou ik graag ook voor de grote hebben, maar alleen al het feit dat die maar steeds niet op de markt komt, doet mij vermoeden dat er een keer een nieuw type grote Airfryer komt mét zo´n mandje. O ja, dat roken … klopt, als er vet tegen de bovenkant spat, gebeurt dat weleens, met name bij vlees. Onder de afzuigkap, een keer de lade open en dicht doen kan ook al helpen.

Het mandje is niet meer vlekkeloos schoon, maar de bodem is nog als nieuw en daar ligt het eten toch op. Mijn display is kapot geweest, maar dat is prima opgelost bij Philips. Meer nadelen kan ik eigenlijk niet bedenken. Ik ben maar bang voor één ding: wat als hij kapot gaat? In Spanje zijn ze nog niet te betalen, echt gewoon 250 euro of meer. Dus … komt er hier vast een keer een reserve te staan, want ik ben zeer gehecht aan de Airfryer. Deze week is de Philips Avance Airfryer XL (die ik zelf zeker zou nemen) te koop voor 139 euro bij de Media Markt in Nederland (van 24 tot 30 oktober). Echt een koopje! Zou er dan toch een nieuw type aankomen zonder de kinderziektes die het apparaat nu nog heeft? Ik wacht nog even met die reserve!

Handig: een baktijdenlijst van Airfryerweb.

 

6 reacties

Frederike Geplaatst op5:56 pm - 23 oktober 2016

Misschien zet ik ‘m nu op mijn verlanglijstje. Maar de keuken is al zo vol…. Ik snap wat je vanmorgen ook zei op mijn pagina, en toch blijf ik twijfelen.

    Albert en Monique Geplaatst op5:59 pm - 23 oktober 2016

    Je was niet de enige vandaag hoor! Ik schreef dit ook niet met jou in gedachten, maar vanmiddag vroeg weer iemand erom.

Jan&Annie Geplaatst op5:57 pm - 23 oktober 2016

Helemaal mee eens, super apparaat, ik maak er ook vanalles in; zou het ook niet meer willen missen .

Sandra Geplaatst op9:53 pm - 23 oktober 2016

AirFryer beste aankoop ever! 🙂

kegeltjes Geplaatst op6:53 am - 24 oktober 2016

Meid!! Ik krijg er trek van!! Nooit geweten dat je er zoveel mee kan doen!!

Jan Geplaatst op2:42 pm - 17 november 2016

Goeie tips, Monique, wij zijn ook erg blij met onze Airfryer, groeten uit Perth…

Reacties vinden wij erg leuk!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
%d bloggers liken dit: