Winter in Spanje

Het regent wel, het regent niet, het regent …. nou ja, het miezert.
Zoek de verschillen, zo hoort het …

Open haard aan, warme pantoffels, altijd nog blij met onze infraroodverwarming en de elektrische deken op bed. Jawel, wij wonen in het land met het mooiste klimaat van Europa, wat zeg ik? Misschien wel het mooiste klimaat van de wereld, zeker in ons deel waar het bijna altijd lekker weer is. Overdag zit je vaak buiten nog in het zonnetje, ook in de winter, zelfs rond de kerstdagen nog. Dagen zoals deze, met veel wolken en wat regen zijn zeldzaam. Een kilometer of 10 verder blijkt er zelfs hagel gevallen te zijn die ook nog blijft liggen.

We eten al weken verse sinaasappels, dat wel!
Kan nog een kratje mee naar Nederland
En de eenjarigen zijn hier al drie jaar en blijven bloeien

Hier zijn we vooral gewend aan staalblauwe luchten, maar vergis je niet, het kan hier ook vies koud worden. Want op dagen als deze genieten we niet van fijne geïsoleerde huizen, maar moet je alle zeilen bijzetten. Onze woonkamer is nu erg behaaglijk, maar zodra je in een onverwarmde ruimte komt, is het akelig kil. Op de badkamer laten we een infraroodkachel aan, omdat ik anders gewoon amper naar de WC durf. En bij restaurantbezoek vraag je je eerst af of het er niet erg koud is, want centrale verwarming zie je maar op enkele plaatsen. Kortom: ik heb een haat-liefde verhouding met de winter in Spanje. Mensen die hier komen overwinteren hebben daar vast minder last van dan ik …

Winterklaar, hij kan wel een tijdje zonder ons

Dus gaan wij overwinteren in Nederland. Vorig jaar deden we dat voor het eerst, lekker bij de verwarming in ons comfortabele appartement midden op de May, waar ik me weer heerlijk kan uitleven met de kerstversieringen. Kerstsfeer hier in Spanje vind je alleen maar in de bouwmarkt en bij de Chinese warenhuizen, waar ze inmiddels ook wel door hebben dat er geld aan die handel te verdienen valt. Maar een winkelcentrum met mooie decoraties of gezellige kerstmuziek? Ik heb het nog niet gevonden. Laat staan van die prachtige kerstshows zoals de Nederlandse tuincentra die hebben. Ik verheug me er nu al op. Bovendien zijn mijn dropjes op (ok, Aldi heeft ze ook wel, maar niet mijn smaak), heb ik zin in een banketstaaf en kerstbrood en heb ik het brei- en haakvirus te pakken, dus ga ik een mooie handwerkzaak opzoeken.

img_0357

Economisch gezien kan het wel uit, want om jullie maar eens een idee te geven wat dat nou kost hier, dat stoken …. we kregen 848 euro terug van de energiemaatschappij hier in Spanje over vorig jaar. Natuurlijk stoken we in Nederland ook, maar stukken minder, want onze lieve onderbuurtjes hebben het altijd koud. En energie is hier veel duurder dan in Nederland. Kortom: we gaan er deze week weer vandoor en komen hier pas begin februari weer terug. Dan kunnen we ons nog een maandje verwonderen over de bloesem en  ergeren aan de wind, die die maand hier altijd typeert, maar begin maart begint het toch al weer lente worden. Tot ziens, in Nederland of later hier in Spanje.

7 gedachten over “Winter in Spanje

  1. Een regendag is echt zeldzaam bij jullie. In maart kunnen wij bij jullie al met korte mouwen lopen, de Spanjaarden nog met een winterjas, maar ook al aan de aardbeien. Met de feestdagen in Nederland vinden wij ook gezellig dat jullie er zijn. We zien jullie snel.

Reacties vinden wij erg leuk!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.