Asperges eten

 

Asperges! Elke keer als ze in Nederland weer aan de asperges beginnen, komen de foto´s op Facebook voorbij en ga ik kwijlen. In Spanje zijn ze amper te krijgen, al beginnen winkels als Carrefour en Aldi ze nu wel mondjesmaat te verkopen. Maar eerlijk is eerlijk, ze zien er niet uit en ze zijn hartstikke duur soms. En wetend dat je dan toch naar Nederland gaat, dan is wachten niet zo heel moeilijk. Vorige week aten we ze al bij D´n Bal in Oosterhout, wat in korte tijd een van onze favoriete restaurants in de buurt is geworden.

Maar natuurlijk zijn asperges tegenwoordig ook in deze hoek van het Brabantse land overal te krijgen en is er de laatste jaren een ware ´cult´ ontstaan rond het witte goud. Járen geleden, ik was nog met Gerard samen, gingen we tijdens het jaarlijkse dagje uit met de Rabobank De Lingestreek nog in Oost-Brabant en Limburg op aspergetour. De veiling, het aspergemuseum en daarna feestelijk asperges eten, zowel voor de lunch als het diner. Volgens mij at ik ze toen voor het eerst, want ik ben nogal opgevoed met wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Zelfs spaghetti en nasi waren buitenlands eten, dus kwam dat bij moeders niet op tafel. Ik ben aardig bijgedraaid in de loop der jaren trouwens. Moeder niet, maar ik heb haar ooit wel nog aan de asperges gekregen.

Toen we nog in Beesd woonde, maakte ik er gewoon stapels klaar, vier of lagen dik gestapeld in de stoomoven. Heerlijk! Nu heb ik dezelfde stoomoven wel in Spanje, maar hier op de May gaan ze vanavond gewoon in de pan, volgens recept met theedoek? Iemand weleens gedaan zo?

We zijn vanmorgen op de fiets naar Aspergeboerderij Van Beek op het Munnikenhof in ´Traaie´ (Terheijden) gefietst en via datzelfde dorp en het langgerekte Wagenberg weer naar huis gefietst. Mooi rondje van 16 kilometer om de konten fietszadelhard te maken. Ging lekker, dat stevige windje merk je echt niks van op de trappers en blozen en blij zetten we de fietsen weer in de berging.

Dat ze bij Van Beek ook koffie met appeltaart hadden was een welkome bijkomstigheid, maar vooruit, we hebben de ronde dus extra groot gemaakt om dat weer te compenseren. Bovendien hebben we van de appeltaart meteen onze lunch gemaakt, dus eigenlijk telt het niet. Vanavond aan de asperges met ham, Hollandaisesaus en ei, we missen alleen de peterselie, dus ik ben bang dat ik toch nog even naar de overkant moet wandelen.

6 reacties op “Asperges eten

  1. En als je vlg week een rondje de andere kant op wil fietsen dan kan je het combineren met asperges kopen bij Piet Segeren op de drimmelenseweg of langs Brenders op de witteweg. Ze hebben daar alleen geen koffie met…

  2. Hier waren de asperges met aspergesaus, gekookt ei, peterselie en beenham ook weer erg lekker. Koken met de theedoek ken ik niet, doe wel zout en suiker erbij, 5 minuten laten koken en 20 minuten laten nagaren in het kookvocht.
    Jammer dat je zover wegzit, hier volop peterselie in de tuin.

  3. Lekker Monique! Wij koken ze ook gewoon. Dat van de theedoek ken ik niet. Ik bewaar ze wel na aankoop in een natte theedoek totdat ze geschild en gekookt gaan worden. Wij eten ze tijdens het seizoen vrijwel wekelijks!

Reacties vinden wij erg leuk!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.