Slowcooker en stoofpeertjes

Járen geleden maakten we kennis met de slowcooker of ook wel Crockpot genoemd. Dat laatste is echter een merk, slowcooker is de algemene benaming. In Amerika zagen we ze vaak op campings gewoon buiten op de picknicktafel staan, vaak met een heerlijk geurende stoofpot erin. Dat maakte ons nieuwsgierig en toen er ook geregeld over gesproken werd op het toen druk door ons bezochte forum van Alles Amerika.com, gingen we overstag. Ik gok dat we de slowcooker al ergens in 2004 of zo kochten, maar ik vond op mijn eigen blog een stuk uit 2008 waarin ik al uitleg gaf over wat het precies was.

Vandaag dus een stukje knip- en plakwerk uit eigen blog, uit een periode dat we in de schuur een noodkeuken hadden aangelegd omdat er in een huis een prachtige nieuwe keuken werd gebouwd (o, die mis ik nog!).

Uit het blog van 1 april 2008:

Vandaag aten we zuurkoolschotel uit de crockpot. Crockpot, hoor ik sommigen denken? Iemand vroeg vanmorgen wat dat nou toch weer was. Ik heb haar beloofd een stukje hierover te schrijven vandaag. Een crockpot wordt ook wel een slowcooker genoemd.

De slowcooker is een metalen, elektrische pan met daarin een stenen pan met glazen deksel waarin je langdurig gerechten in kunt stoven.Het is eigenlijk heel eenvoudig: alle ingredienten gaan er in, soms rauw, soms even aangebraden. Je doet de stekker in het stopcontact en uren (vaak 10 of meer) later is je gerecht klaar. Heerlijk mals en smakelijk.Je kunt het vergelijken met het ouderwetse petroleumstel, alleen is dat onveilig en veel mensen vinden dat stinken.De crockpot is heel veilig: het kan niet aanbranden, ontvlammen of iets dergelijks. Je kunt hem zelfs ’s morgens aanzetten en gewoon weg gaan, als je dan aan het eind van de dag thuis komt ruikt je huis heerlijk en is het eten zo op tafel. Voor deze manier van stoven hoef je niet het duurste vlees te nemen, vlees wat normaal iets taaier is komt botermals uit de crockpot. Mijn favorieten zijn sucadelappen of een goed ribstuk. Als slagersdochter kan ik een ouderwets braadstuk nog zeer waarderen.

Omdat de pan op zeer lage temperatuur werkt met de deksel erop is er bijna geen vochtverlies, er is vaak aan het einde van het kookproces meer vocht dan daarvoor. Wil je je eigen favoriete stoofgerecht in de slowcooker maken, let dan op dat je de hoeveelheid vocht halveert. Ongeveer 1 uur sudderen in een gewone pan staat voor 8 uur op stand laag en 4 uur op stand hoog in de crockpot. Meestal zitten er drie standen op de slowcooker: laag, hoog en de warmhoudfunctie. Je kunt op het internet veel recepten vinden voor de slowcooker, ook Nederlandstalig tegenwoordig, hoewel Engels overheerst. Dat komt omdat deze pan vooral in Amerika zeer populair is. In Nederland is hij ook steeds meer te koop in de betere kookwinkels of te bestellen op internet. Ik ben al aan mijn tweede slowcooker toe, de eerste sneuvelde tijdens een stressvolle botsing met een grote koffer net voor onze Amerika-reis in 2006. De tweede kocht ik heel voordelig bij Wehkamp, maar helaas, die hebben hem niet meer.

Onze zuurkool met gehakt, aardappeltjes en ananas smaakte prima vandaag. Maar favoriet in mijn crockpot is dus draadjesvlees, heerlijke bouillon, allerlei soepen, een flinke soepkip of fantastische stoofpeertjes!

Die stoofpeertjes dus, die maakte Albert gisteren in onze slowcooker. Want ja, we hebben er zowel in Nederland als in Spanje een. In Nederland wordt er geregeld een pan snert in gemaakt.

Ik vind online allemaal ingewikkelde recepten voor stoofpeertjes, maar wij houden het heel erg simpel:

  • 1,5 tot 2 kg geschilde stoofperen (onze slowcooker is 6,5 liter groot, kan nog veel meer in)
  • een scheutje water van ongeveer 2 centimeter eroverheen
  • een halve fles vruchtenwijn van Pikeurtje (andere kan ook, maar dit is wel erg lekker)
  • een half potje perensuiker
  • 2 of 3 kaneelstokjes

Dit alles gaat minstens 8 uur op laag, wij laten het meestal gewoon de hele dag of nacht aanstaan. Heerlijk! Niks meer aan doen.

Natuurlijk kan je bovengenoemd recept voor stoofpeertjes ook in een gewone pan doen en laten sudderen, maar de smaak van de kaneel tot in het hart van de peertjes? Dat lukt alleen zo goed in de slowcooker. Een apparaat waar je gewoon nooit meer afscheid van wilt nemen als je het eenmaal kent. Inspiratie genoeg te vinden op allerlei kooksites en Facebookgroepen!

Tip: Blokker heeft een 5,5 en 6,5 liter Bartscher voor een hele leuke prijs! Die hebben wij ook en is helemaal prima.

Reacties vinden wij erg leuk!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.