Wat een heerlijk jaar was 2017

Het is toch wel heerlijk om weer terug te kunnen kijken op een jaar zonder echt belangrijke gezondheidsproblemen, met alleen wat ongemakken. Elk jaar ben ik daar weer heel dankbaar voor, want ik zie om me heen zoveel lieve mensen die te maken hebben met nare ziektes en behandelingen die hun leven compleet op zijn kop zetten. Dat is wel de grootste zegen van het afgelopen jaar voor ons, maar er was nog zo ontzettend veel om van te genieten en dankbaar voor te zijn.

Allereerst: zoveel lieve vrienden en kennissen waar we herinneringen mee hebben opgehaald, bijgekletst, leuke dingen hebben ondernomen en vooral veel lekker mee hebben gegeten. Teveel om ze hier allemaal met name te noemen, maar geloof me, bij alle foto´s die ik voorbij zie komen, komt een glimlach van vreugde!

Ik heb geprobeerd om een gezellig jaaroverzicht samen te stellen, is het niet voor onze lezers, dan is het wel voor ons zelf, want 2017 is ook het jaar waarin ons blog 10 jaar bestaat en meer dan we soms zelf beseffen, lezen we terug en frissen dan ons geheugen weer op. Daar kan echt geen Facebook tegenop 🙂

Januari

We beginnen het jaar in Nederland met heel veel gezelligheid! Al in de eerste week hebben we weer een vol huis, dit jaar niet voor carnaval, maar voor die andere optocht: Tractors by Night. Veel Boeruhcrossers in the House 🙂 Het is ijzig koud en we hebben ook sneeuw in Made, maar wat echt vreemd is, ook in Macisvenda. De foto´s vliegen over Facebook, want dat gebeurt misschien een keer in de 40 jaar.  Het appartement van Esmee wordt op de laatste dag van het jaar overgedragen aan de nieuwe eigenaren en zij vliegt een nieuwe toekomst tegemoet in Engeland, bij Andy, met wie ze al vier jaar een relatie op afstand heeft. Ik haak mijn eerste ´amigurumi´ en raak hopeloos verslaafd.

Februari

Albert heeft longontsteking en daardoor blijven we een paar weken langer in Nederland dan gepland. Half februari reizen we dan toch terug naar Spanje, want ik heb tickets om op 16 februari naar Peterborough te vliegen. Met de trein reis ik vanaf Stansted verder om Esmee en Andy op te zoeken en hun mooie plek daar te bewonderen. Ik geniet overigens ook erg van de leukste stad!

Maart

We genieten al heel vroeg in maart van zomerse temperaturen, vieren de Spaanse vaderdag met een geweldige straatbarbecue bij onze vrienden Jose en Esperanza en zijn veel in de tuin bezig. Dan roert maart ook hier zijn staart en krijgen we een paar koude, natte dagen en de weg is weer eens halfweg.

April

In april zijn de dagen al heerlijk warm en daar maken we uitgebreid gebruik van. Siestas in de zon op onze nieuwe kussens van de ligbedden, veel rommelen in de tuin, nieuwe boompjes geplant en alles wat nodig is in Spanje regelen. Want daarna gaan we een tijdje weg. We rijden over een prachtige route dwars door Spanje weer naar Nederland, waar ik de laatste dag van de maand weer in mijn eigen tweede bedje wakker word.

Mei

Mei wordt een drukke maand, maar wat een geweldige leuke maand! We beginnen met het trainen met de paarden van Stalhouderij ´t Woud, want Albert is (zonder dat het bruidspaar het weet) koetsier bij het sprookjeshuwelijk van Robert-Jan en Caroline in Lanaken. Een geweldig weekend, want de tweede dag is er een Las Vegas-lunch bij het bruidspaar in de tuin. We logeren bij Fred en Carola en plaatsen Carola nog even in de Assepoesterkoets, waar ze ons koninklijk toewuift. Ik ga op stap met de dames van de oude DVN (Diabetesverening Nederland)-chatgroep, aka de Suikerbeestjes, in Breda. Met Jeroen, onze oud-collega/baas van dezelfde club, halen we een avond heerlijke herinneringen op. Macy wordt vier jaar en daar zijn we dit jaar bij, we gaan kijken bij de kampioenswedstrijd van broer Jordy op de korfbal en daarna gaan we lekker naar de speeltuin en natuurlijk uit eten. Mei is ook de maand waarin we onze ebikes kochten en weer aan het fietsen gingen, wat een superfijne ervaring. We maken geregeld een tochtje! Ook hakken we wat knopen door en zo stappen we na 28 jaar over van Rabobank West-Betuwe naar de Amerstreek, wat voor mij terug op het oude nest is. Ooit werkte ik daar! Ziggo maakte plaats voor Telfort, maar dat was puur uit ontevredenheid. Tot slot haalden we Jan en Annie, onze buurtjes uit Beesd, voor een uitje naar Made. Ze zijn allebei 85 jaar en de jaren gaan tellen. Met Macy gaan we een dagje naar de Beekse Bergen en we gaan voor het eerst in jaren naar het theater voor een voorstelling van Christel de Laat. Subliem, moet je gaan zien!

Juni

Juni is een hele bijzondere! In Andijk huren we twee aan elkaar geschakelde vakantiehuisjes die één woonkamer hebben samen en daar gaan we met z’n allen naar toe, behalve Esmee en Andy. Het Pinksterweekend is daar geen vrij weekend en Andy werkt gewoon. We hebben enorm veel lol als we de zaterdag met zijn allen op de fiets stappen. Op zondag gaan we naar het Zuiderzeemuseum en de maandag brengen we allemaal op onze eigen manier door. Kwaliteitstijd met het gezin, enorm van genoten! Albert rolt van de dijk in een poging onze fietsen te redden van een windvlaag en kneust zijn enkel, waar hij maandenlang last van houdt. Dezelfde week nog halen we een camper op voor een rondreis van vier weken door Scandinavië. We kijken daar met wisselende gevoelens op terug. We hebben prachtige dingen gezien, maar ook best veel kou en nattigheid gehad en besluiten dat we voor het laatst met een camper op vakantie zijn gegaan. Wel werd Albert midden in deze vakantie 60 jaar en zijn zus Trees, zwager Bram en hun vrienden Frank en Niske vieren dat met ons in Flåm, waar we drie dagen met elkaar doorbrengen. Had ik al verteld dat ik voor het eerst in mijn leven verschrikkelijk zeeziek ben geweest? Nou, dat dus, ik ga nooit meer op een catamaran!

Juli

De laatste week van de vakantie brachten we door in Zweden, waar we wel lekker weer hadden en enorm genoten in Arvika en Mora, voor we een weekend bij onze vroegere buren Jan en Jane en hun kinderen op visite gingen. Oude buren, nog steeds fijne vrienden, enorm genoten van goede gesprekken, voelt gewoon heel vertrouwd. Zo fijn dat we dat gedaan hebben! Na het inleveren van de camper zijn we nog een paar dagen in Nederland en dan zetten we als een speer koers naar Spanje. Want daar komen Thea en Henny aan, met hun beider kinderen en aanhang. De jongens, beiden hebben een zeer ernstige ziekte, hebben pas heel laat gehoord waar ze heen gingen en voor het eerst in hun leven vlogen ze naar de zon. Het was een intensieve week, waarin we ze heel veel hebben kunnen laten zien en beleven. Ze verbleven in een huis vlak bij ons en met een extra autootje erbij, konden we met zijn allen op stap. Een bijzondere ervaring! Juli was ook een hele warme maand, wat voor ons vaak toch een beetje té is. We zaten dan ook heel wat uurtjes binnen bij de airco, met de Tour de France op TV en ´s avonds Tour du Jour, met Mayenér Stef Clement als gezellige smaakmaker. We sloten de maand af met een heerlijk etentje met Maria, Verónica en Julian, om toch nog de verjaardagen van Albert en Maria te vieren. Op afstand genieten we van de reisverhalen van Ceceline, Walther en de kinderen, want wij hebben hun Amerikareis tot in detail samengesteld en dan is het best spannend om te zien hoe het gaat!

Augustus

In augustus kregen we heel onverwacht gasten, die een avondje damesvoetbal zouden komen kijken, maar uiteindelijk vier dagen bleven. Was wel erg gezellig hoor, met mijn oude buurmeisje Jolanda, haar man Chris en dochter Karlijn! De maand was erg warm en eerlijk gezegd brengen we dan veel meer uren binnen dan buiten door. Schoonzus Trees en zwager Bram kwamen voor de fiestas in ons dorp, we gingen met zijn vieren naar de optocht en bereidden de jaarlijkse barbecue bij ons thuis voor. En als je dan een 30 man verwacht, de boel al helemaal versierd hebt en je ziet dat het verschrikkelijk gaat regenenen die avond … dan blaas je de boel maar af voor je de boodschappen gaat doen. Het regent hier echt bijna nooit, maar het weekend van de dorpsfeesten is het altijd raak!

September

Ha, september was een saaie maand. Nee hoor, gewoon redelijk rustig, dagelijkse dingetjes en weer voorbereiden op de volgende toer naar Nederland. Ja, het is veel Nederlan dit jaar, maar voor de geboorte van een nieuw kleinkind, ga je natuurlijk tijdig op pad. En zo zijn we met mijn verjaardag weer in Made, gaan we met kinderen en kleinkinderen lekker eten bij ons favoriete restaurant Den Bal en lopen we de kermis nog maar eens over.

Oktober

Op 4 oktober wordt kleine Sem geboren, zoon van Saskia en Berry. Het manneke begon zijn leventje als een echte miniatuurtje, maar was vanaf dag één van plan om een grote jongen te worden. Hij doet het geweldig! We krijgen onverwacht nog een prachtig stukje nazomer en fietsen nog een aantal keren. Met Jordy gaan we op een zomerse dag naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg en de volgende zonnige en warme dag gaan we met de Zilvermeeuw 8, het pronkstuk van de rederij, de Biesbosch in. Benedenburen Bert en Tilly zijn vijftig jaar getrouwd en we hebben een heerlijke middag op de boot met een fantastisch buffet. We knopen er die week maar meteen het jaarlijkse etentje met ´het bejaardenhuis´ aan vast, want een goede buur is beter dan een verre vriend. Gezellig ploegje! En voor de tweede keer dit jaar, gaan we naar het theater, deze keer naar Danny Vera. Super genoten van geweldige muziek! Aan het eind van de maand komen Andy en Esmee vier dagen over uit Engeland om hun nieuwe neefje te bewonderen en die zondag brunchen we met dit keer dus wel het complete gezin bij Van der Valk in Tiel.

November

Jullie zijn nooit op mijn verjaardag, opa en oma … en gelijk had hij, Jordy. Dus dit jaar maakten we dat goed. Gelukkig, want omdat hij in dezelfde week een nieuw neefje kreeg (van Miranda´s broer) was er van die kant van de familie bijna niemand meer die de reis naar Doetinchem maakte voor zijn feestje. Peet en Hendrika en Saskia en Berry met kleine Sem komen wel en zo belanden we weer met het hele gezin in een gezellige eterij. Het kan niet op deze keer, maar wel fijn! En dan komen dezelfde week nog onze nieuwe meubels, zodat hopelijk de volgende periode in Nederland wat comfortabeler is voor ons allebei. Bram en Trees nemen ons oude bankstel over en dat vieren we met een etentje bij Ries en Lilian in de Schans. En op de valreep besluiten we dat die rugpijn niet alleen door de zitmeubels komt, maar vooral ook door de keuken. Bij Middelkoop in Culemborg kopen we een nieuwe keuken, die volgend jaar in het appartement komt. Blij mee! Half november zijn we weer thuis en daar genieten we nog even van een geweldige nazomer.

December

Deze maand begint erg koud! We bestellen bij Luis nieuw hout voor de open haard en stoken er heel wat doorheen. Toch is het ook wel erg knus, lekker bij de TV, haard aan, genieten van ons plekje hier en af en toe een fijne dag tussendoor waarop het ineens weer lente is. We gaan dan graag een keer op pad, hapje eten, terrasje pikken, lekker in je shirtje, dat blijft gewoon zo bijzonder hier. Voor onze Spaanse en Engelse buurtjes hadden we uit Nederland een doosje lekkernijen meegebracht, waar ook een gezellig gehaakt sneeuwmannetje in ging. En Albert werd verrast door Ceceline en Walther, die ervoor zorgden dat ons saaie bruine bed in Nederland prachtig wit werd geverfd, de zelfde kleur als de mooie kastenwand die ze in november bij ons plaatsten. Ik wist ervan, maar hij was echt helemaal ondersteboven ervan 🙂 De laatste dagen is het gewoon dik 20 graden geweest en dan knap je zo lekker op. Ook vanmorgen dronken we gewoon uitgebreid koffie (met appeltaart) op ons terras met Anneke en Marien die terug zijn van hun vakantie in Nederland. Kerstdag aten we bij Las Palmeras, heel anders, maar erg leuk en lekker en vanavond blijven we  thuis.

Albert en ik wensen jullie allemaal een gezellig, succesvol, gezond en vrolijk 2018 toe!

 

N.B.: we verloren dit jaar onze dierbare Janssen …. een memoriam voor hem en zijn broertje Whisper staat hier.

 

 

 

 

 

 

 

1 reactie op “Wat een heerlijk jaar was 2017

  1. Mooi en indrukwekkend overzicht. Hoop dat het nieuwe jaar voor jullie ook weer alle goeds in petto heeft. Geniet er van. Een sprankelend en gezond Nieuwjaar

Reacties vinden wij erg leuk!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.