Olijven oogsten

Vanmorgen zijn de olijven hier geplukt. Om onze lijven wat te sparen, vooral dat pijnlijke lichaam van Albert, kwamen onze lieve vrienden Susanna en Jose Maniel de klus klaren. Zij brachten netten en kratjes mee en waren duidelijk ervaren plukkers en rapers.

Nu staan de kratjes te drogen onder de carport en een van de komende dagen ga ik met Jose Maniel naar de coöperatie waar je de olijven inlevert en met een paar flessen olie terug naar huis kan. Hoeveel kilo je dit jaar moet inleveren voor een liter olie, weet ik niet precies, dat schijnt te maken te hebben met hoe goed je olijven zijn. Ik heb geen idee hoe het werkt, maar mijn maatje kan me daar vast bij helpen. Andere jaren hebben we gewoon de olijven ingeleverd als plukloon 🙂

Natuurlijk zal ik dan ook foto’s maken en meer vertellen over het proces. Er schijnen dit jaar minder olijven te zijn dan vorig jaar, dus we hoeven geen drie uur in de rij te staan. Susanne heeft er vorig jaar gewerkt en toen was het onwijs druk! Wordt vervolgd dus!

1 reactie op “Olijven oogsten

  1. Van onze olijven wordt altijd het percentage olie bepaald en het gewicht. Meestal zit dat percentage iets (een paar procent) boven de 20. Vijf kilo olijven van 20% levert dus 1 liter olie op. Ons record met de vijf bomen die we hebben ligt op iets minder dan 70 liter.

Reacties vinden wij erg leuk!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.