Citroenen in een potje

Citroenen in een potje

Vandaag hebben we besloten dit weekend alle ´gele vestjes´ in Frankrijk te gaan trotseren, ze kunnen de pot op daar. Wij gaan gewoon naar Nederland en dan begint natuurlijk weer het grote inpakken en opruimen. We weten al weken dat er in elk geval nog een lekker voorraadje sinaasappels mee kan en de olijfolie is in de maak, zoals ik al vertelde. Maar ons kleine mini-citroenboompje, wat tot op heden meestal net genoeg produceerde voor wat wij gebruiken in het dagelijkse leven, heeft ineens de geest gekregen.

Een maand geleden zagen we ineens een hele berg vruchten verschijnen, weliswaar nog groen, maar die zijn nu ineens heel rap knalgeel en dus rijp geworden. Het kan geen toeval zijn dat deze week iemand op de Facebookgroep ´Wereldvrouwen´ vroeg, wat je allemaal kan doen met citroenen. Er werd wel heel vaak ´lemoncurd maken´ geroepen en dan gaat het bij mij natuurlijk kriebelen. Limoncello was het andere idee, maar we hebben volgens mij al zes jaar een fles koud liggen, zuipschuiten als we zijn. 

Vanmorgen dus, na een pitstop bij de verpleegkundige van de huisarts voor de griepprik … o ja, toch maar gedaan na de longontsteking van Albert twee jaar geleden toen we in de winter in Nederland waren … ben ik doorgereden naar ´De Chinees´ in Hondón de las Nieves om wat glazen potjes te scoren, haalde ik meteen verse eieren en boter. Albert had de warme prak klaar toen ik thuis kwam en zo kon ik vanmiddag aan de slag. Ik haalde het recept bij Laura´s Bakery, mijn favoriete site als het om recepten voor zoete koek gaat en ging aan de slag. Ik zal een verslag in foto’s maken!

Het belangrijkste ingrediënt: citroenen 
Eieren, boter, suiker
Raspen, uitpersen en klutsen
Au bain marie verwarmen tot de boter is gesmolten
Als de boter weg is, sap en eieren toevoegen
Ongeveer 20 minuten roeren boven het kokende water
Vullen of smullen!

We vonden het zo lekker dat Albert bijsprong om nog een partijtje citroenen te plukken en de schillen te raspen. Potjes netjes gesteriliseerd in de stoomoven en zo kan de oogst, 10 kleine potjes en een middelgrote weckpot, een jaar bewaard blijven. Echt heerlijk, voor bij de oude kaas, op een cracker of toast, in de taart, door de yoghurt of als ingrediënt voor lekkere baksels. Er komen nog héél veel citroenen, maar ik ben er even mee klaar. Er is nog genoeg te doen deze week!

5 reacties

Jan&Annie Geplaatst op8:32 pm - 26 november 2018

Dat is ineens wel heel veel citroenen aan de boom! Meenemen naar Made!
Toch leuk om vanalles te maken van je eigen Spaanse oogst!

Marion Geplaatst op7:31 pm - 27 november 2018

Dank je!! Ik zit al een tijd te denken een nieuw potje lemon curd te kopen, maar nu ik lees hoe simpel dit is ga ik het voor de kerst nog even zelf maken. Goede reis terug naar Nederland!

  Monique Tijmes Geplaatst op7:33 pm - 27 november 2018

  Hoeveelheden kan je vinden op Laura’s Bakery!

   Marion Geplaatst op7:37 pm - 27 november 2018

   Had ik al gevonden én gepind 🙂

    Monique Tijmes Geplaatst op7:38 pm - 27 november 2018

    Top! Ik ga ook nog sinaasappelcurd maken!

Reacties vinden wij erg leuk!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
%d bloggers liken dit: