Zomers winterklusje

Zomers winterklusje

Jawel! De eerste sneeuw is afgelopen zaterdag op zondag gevallen en het was even een mooie witte wereld. Lang heeft het niet geduurd en voorlopig blijft de kou weer even weg. In elk geval tot na Kerstmis hoop ik, want wij gaan Tweede Kerstdag met al onze in Nederland wonende kinderen en kleinkinderen uit eten en ze moeten allemaal toch een stuk rijden om hier te komen. En degene die het dichtst bij woont, Peet, kan niet als het glad is, want die moet er dan op uit om te gaan strooien voor al die anderen die de weg op gaan. Het ziet er gelukkig naar uit dat het warm genoeg blijft.

Terwijl Koning Winter voorzichtig zijn neus om de hoek stak, bereidden wij ons voor op de opwarming van de aarde, met name die in Nederland. Afgelopen zomer zijn we hier langzaam gegaard in ons zonnige appartement. Dat willen we in de toekomst voorkomen, het was op z’n minst niet erg aangenaam. De slaapkamers houden we prima koel met ventilatoren, maar in de woonkamer is het net een sauna soms. Als we de ramen open zetten om te luchten op de wat koelere uren is het net alsof de auto’s hier over het vloerkleed racen, dus dat brengt alleen maar onrust.

En zo togen wij half augustus naar Oost-Souburg, waar de eerste vestiging van JustFire na de zomervakantie weer openging. We wilden graag met eigen ogen zien hoe een mono-block airco eruit ziet en vooral hoeveel geluid zo´n ding maakt. We zijn natuurlijk wel gewend aan airco’s, we hadden in Beesd in de woonkamer en onze slaapkamer een split-airco en in Spanje hangt een dubbele unit buiten aan de muur en de motor zit boven de inbouwkasten van onze slaapkamer en de logeerkamer gebouwd. Die zorgt voor koude lucht boven onze plafonds in het hele huis met roosters per kamer. Ideaal. 

Maar mono-block is weer anders en voor ons helemaal nieuw. Je hebt geen buitenunit meer nodig, alles zit aan de binnenkant. Het enige wat er door de buitenmuur gaat, zijn twee pijpen met flexibele roosters waar door lucht wordt aangezogen en weer wordt afgevoerd en een kleiner gaatje voor het vocht wat de airco uit de ruimte haalt. Wat we daar zagen beviel ons wel, een strak mooi apparaat wat zonder veel herrie een ruimte van ongeveer 100 m3 kan koelen. Er zijn er ook die je kan aansluiten op een radiator om zo ook te kunnen verwarmen, maar dat doen de onderburen hier wel voor ons 🙂 

Frans, de eigenaar van Justfire Zeeland, vertelde ons dat er nog één op voorraad stond en dat de nieuwe aanvoer pas weer in de zomer komt. Wij namen dus het zekere voor het onzekere en kochten de laatste van 2018. Deze werd vorige week uitgeleverd en bij ons geïnstalleerd. Nadat het niet helemaal goed gegaan was met ophangen, kwam Frans vanmorgen zelf de boel even rechtzetten. Top service! Hij had zijn Mexicaanse zwager meegenomen, wat mij weer even helemaal in mijn elementje bracht, want ik vind het heerlijk om Spaans te spreken en de goede man verstond niets anders. Hij was duidelijk net zo blij als ik.Wij zijn dus klaar voor de zomer, al zullen we die dit jaar ook grotendeels in Spanje doorbrengen, het zal best nog vaker zomer worden, toch? 

Natuurlijk staat de kerstboom ondertussen ook bij ons in huis en daarnaast hebben we nog een kek kleurtje op de muur laten zetten vorige week. Van leverkleur naar ´Ruig´ groen, het is even wennen, maar we zijn er wel heel blij mee. Nu hebben we even rust in huis, Albert houdt siësta, want vanavond gaan we weer eens met het bejaardentehuis naar D´n Bal. Morgen wordt buurvrouw Lenie 80 jaar en dat hebben we zaterdag al mee mogen vieren bij Hof van Holland hier aan de overkant, maar dat doen we vanavond nog maar eens dunnetjes over. Het leven is goed op de May, want zelfs de zon komt door nu. 

Wij wensen onze trouwe lezers alvast hele fijne en gezellige kerstdagen!

4 reacties

Ingrid Geplaatst op1:40 pm - 17 december 2018

Wat een prachtige kleur op de muren! Ik ben benieuwd hoe de airco bevalt.
Fijne kerstdagen met de kinderen en kleinkinderen!

    Monique Tijmes Geplaatst op1:41 pm - 17 december 2018

    Ha ja, wij ook 🙂 Het is een beetje raar om hem nu uit te testen, maar die vijf minuten vanmorgen waren erg fris 🙂

Jan & Annie Geplaatst op1:45 pm - 17 december 2018

Fijn dat alles nu in orde is met de airco.
Veel plezier vanavond met de bejaarden bij D’n Bal !

Inge Blankenstein Geplaatst op4:11 pm - 17 december 2018

Jullie hebben het weer prima voor elkaar! Ja en van mij mag de viezigheid ook nog even wegblijven Één ding moet me va van het hart. Je hebt hier mooie sneeuwvlokken dwarrelen maar ik vind het irritant bij het lezen! Ook voor jullie een fijne Kerst gewenst en jaarwisseling!

Reacties vinden wij erg leuk!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
%d bloggers liken dit: