Genieten in de Pyreneeën

Wat een lekkere nacht! Albert is al rond zeven uur wakker, maar ik hou het vol tot half negen. Misschien wel langer als hij me niet had gewekt. We hebben lekker geslapen in onze eenpersoonsbedden, alleen hoor ik dat manlief nogal eens eruit moest. Fonteintje vlak naast de slaapkamer 🙂

Allereerst: het eten van gisterenavond was heerlijk! Ondanks het lekkere weer op het prachtige terras, zijn we wel binnen gaan zitten. De vliegen verpesten de boel een beetje, maar dat zijn we thuis ook wel gewend. Wij eten daarom sowieso in de zomer vaak binnen. We worden echt verwend hier. We beginnen met een heerlijke amuse van paddenstoelen, ons voorgerecht is wederom een foie gras, dit keer met frambozen en aardbeienschaafsel. Zó lekker dat we dat vanavond weer een keer nemen, denk ik. Als hoofdgerecht kiezen we allebei voor runderhaas op een bedje van aardappel met groene paprika en de hier zo bekende, pittige chimichurrisaus. Heerlijk! Perfect gebakken. En het dessert, voor mij ijs van witte chocolade en voor Albert een sorbetijs van mandarijn, smaakt ook naar meer. Gelukkig eten we vanavond weer hier 🙂

Het ontbijt was prima en gaf een bodempje voor de dag. We kregen van de eigenaren van het hotel tips voor een leuke, maar niet al te lange rijdag vandaag, want kilometers hebben we genoeg gedraaid de afgelopen week en morgen mogen we ook nog een uurtje of acht in de auto. We krijgen de tip om naar Tella te gaan en dus gaan we weer door de enge tunnels, maar deze keer rijden we de andere kant op bij de kruising met de ´grote´ weg hier. Na een aantal kilometers gaan we rechts en slingeren we de berg op. Het is weer behoorlijk smal en erg bochtig, dus opletten. Op een gegeven moment zit de boel vast. Een touringcar moet ergens zien te draaien en parkeren en iedereen wacht geduldig tot we er langs kunnen. Voor ons rijdt een wagen met brandstof van Cespa en dat maakt het een tijdje makkelijk volgen, die vangt de tegenliggers wel op.

Boven in het dorp gekomen zijn we verbaasd over hoe druk het is, er staan zeker een 30 auto’s en we zien veel wandelaars. Al snel begrijpen we waarom. Er is een route langs een aantal ermitas, kapelletjes, die er voor ons te heftig uit ziet. Maar er is ook een museum wat uitleg geeft over de grot waarin de fossiele resten van de enorme beren zijn gevonden die hier hebben geleefd. Wij zien een skelet van wel 3 meter hoog en beren (ze lijken net echt, opgezet) die groter zijn dan de beren die wij in Amerika in het echt hebben gezien. En dat klopt, er wordt een video gedraaid over deze dieren die hier vele duizenden jaren geleden hebben geleefd. In een grot dichtbij hebben archeologen hun botten opgegraven en het is indrukwekkend om te zien hoeveel werk dat was en hoe precies dat in zijn werk gaat. Tenslotte moet botje voor botje geanalyseerd worden en wordt ook duidelijk wat ze bijvoorbeeld aten, wat voor ziekten er voorkwamen onder de dieren en uiteindelijk wordt een skelet volledig gereconstrueerd. Echt zo gaaf om te zien en te horen! En wederom blij dat we Spaans begrijpen, want er waren maar twee talen mogelijk en dat Frans wordt hem dus echt nog niet. Ook de grot kan trouwens met een gids bezocht worden, maar ook daar wagen we ons niet aan.

Na dit bijzondere bezoekje drinken we wat op het terras en genieten we van het geweldige uitzicht. Albert leeft zich vooral uit met het maken van foto´s van de roofvogels die in grote getale boven de bergen vliegen. We vragen aan de ober wat voor vogels het zijn en hij denkt dat het vooral gieren zijn, al komen er ook slechtvalken voor. Dat laatste begrijpen we trouwens pas nadat we later een bord tegen kwamen met de naam die hij ons noemde, want we begrepen er niks van. Tot zover ons geweldige Spaans. Terug met twee voetjes op de grond. We ontdekten dit bord in Aínsa, onze volgende bestemming voor vandaag. In 2012 waren we hier al eens, ook op een tweedaagse tussenstop toen we aan de andere kant van de stad in een leuk hotel zaten. We aten er toen een geweldige pizza op het historische dorpsplein en besloten vandaag op herhaling te gaan. Missie geslaagd, was weer prima. Maar vooral de citroenmousse als dessert is om nooit te vergeten!

Trouwens, nog een vraag? Wie weet wat dit is? Het hangt hier op diverse plekken in de bomen. Wespennest?

We maken maar weer een compleet fotoverslag van de dag (ha, batterij van de laptop is bijna leeg, geen tijd om te selecteren!).

Onderweg hebben we trouwens een enorme regenbui gehad, maar voor de rest, prima weer! Na een heerlijke siësta zijn we weer helemaal klaar voor een nieuwe culinaire ervaring vanavond!

10 reacties op “Genieten in de Pyreneeën

 1. Wat een mooie route weer, jullie hebben een goei leventje en gegund hoor!

  Monique en Albert wat in de boom hangt zal wel eens de dennen rups kunnen zijn, die we hier in Nederland ook nog kunnen verwachten en nog een graatje erger zal zijn als de prosessierubs

  Fijne dagen nog en een mooie rit

 2. Hoi Monique, Natuurlijk reis ik ook weer met jullie mee naar Spanje. Het verbaasde me dat je niets van die processierupsen wist want ik dacht dat die overal in Spanje voorkwam. In Andalusië is het een plaag met dezelfde irritatie als die van de Eikenprocessierups .
  Je raad nooit wie we vandaag tijdens de Nijmeegse tegenkwamen. Marlene van tante Lenie. Uit Made. Hoe klein kan de wereld zijn. Met groeten Ton

  1. Gek genoeg ken ik wel de eikenprocessierups, maar wist ik nog niet van de dennenversie …. Wij hebben hier ook geen eiken- en dennenbomen vlakbij 🙂

   Grappig, Marlene ken ik natuurlijk ook, ha, klein wereldje!

 3. Hallo Albert en Monique, leuk om jullie blogs te lezen en de foto’s te bekijken. Nogmaals bedankt voor het Tour de France boek! We hebben er dankbaar gebruik van gemaakt. We zijn net terug bij ons appartement en hebben genoten van de 12e etappe. We vonden het geweldig! Groetjes, Hans, Sten, Juut en Annemiek

  1. Wat ontzettend leuk dat jullie nog laten weten dat jullie gegaan zijn! We hadden er al wel een beetje op gehoopt, omdat we wisten dat jullie onze site kenden. Fijn dat jullie het zo leuk vonden. Hebben de kinderen veel leuke hebbedingetjes gescoord?

   1. Ja meer dan genoeg! Ze hebben het erg naar hun zin gehad. Net een Carnavalsoptocht . Jullie weer heel thuis gekomen?

Reacties vinden wij erg leuk!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.