Kleinkind, corona en meer

Kleinkind, corona en meer

Saskia met Sem en onze nieuwe kleindochter Sophie

Henk, jij vroeg me vanmorgen hoe het nu met ons gaat? En je hebt gelijk, tijd om weer eens even bij te praten! Het gaat goed met ons. Eerst maar even persoonlijk, voor ik over Spanje uit ga wijden. We zijn gezond, hebben hier en daar wel wat pijntjes, maar dat zijn we gewend en Albert is uit de ergste ellende, nu het weer een stuk beter is. En dat weer zorgt er meteen voor dat we ook uit de gevangenis zijn. Terugkijkend op de eerste vier weken tot zes weken van onze ´cuarantena´, zoals dat hier heet, denk ik vooral hoe opgesloten we ons voelden. Ons huis is gemaakt om de zon buiten te houden, maar dat betekent in de winter ook dat het donker is. Eén raam in de kamer, onder de veranda, met tralies ervoor, het voelde in de uitzonderlijk sombere, koude en natte voorjaarsweken letterlijk als een gevangenis. De emoties rondom de angst voor het virus, het niet naar buiten kunnen om even een hapje ergens te eten of een boodschap te doen, de zorgen om de kinderen in Nederland en vooral om de baby die op komst was, het was best heftig.

Sinds twee weken hebben we veel zon, soms hete dagen van zelfs al boven de dertig graden en ook dagen zoals vandaag dat het net aan de frisse kant is om buiten te zitten, maar wel warm genoeg om de deuren en ramen gewoon lekker open te gooien. En Albert komt niet meer uit de korte broek, eindelijk! Al vanaf vorige week zaterdag is het toegestaan om een uurtje per dag buiten de poort te wandelen, in ons kleine dorp ook gewoon zonder vastgestelde tijden zoals elders in Spanje, maar niet verder dan een kilometer van huis. Nou is dat voor ons ook al ver genoeg, maar sinds het mag, voelt het gewoon niet alsof het persé moet. We besteden die tijd net zo lief aan rommelen in de tuin en klussen rondom huis. Er komen weer geregeld mensen langs wandelen en dat is wel heel fijn, weer wat leven om je heen zien. Maar we beseffen nu ook hoe heerlijk de stilte en de rust hier is, we zitten er eigenlijk totaal niet mee om zo nog een paar maanden door te leven. We hebben het goed hier!

Maar toch gaan we dat niet doen. Esmee is hier nu al bijna vijf maanden en dat is aan beide kanten niet altijd makkelijk. We doen ons best, maar haar leven staat stil en dat van ons speelt zich ook alleen binnen de grenzen van ons terrein af. Ze komt uit een moeilijke relatie, heeft hard gewerkt aan haar gezondheid die haar al jarenlang parten speelt en erkent nu ook dat ze vanwege haar autisme alle hulp kan gebruiken om haar leven op poten te krijgen. Er waren al voor corona contacten met instanties die haar daarbij kunnen helpen, maar dat moet wel in Nederland gebeuren, waar ze ook haar toekomst ziet. Inmiddels hebben we, via een fantastische meedenkende vriendin, ook een tijdelijke plek gevonden waar ze rustig alleen kan wonen. Ze is erg gebaat bij een plekje voor zichzelf, maar wel graag bij ons en ons netwerk in de buurt. Ze gaat voorlopig in een Tiny House, maar moet ondertussen wel blijven rondkijken naar een meer permanente plek, dus suggesties voor een appartementje of studio (bij voorkeur onder de huursubsidiegrens) in de regio Made/Breda, blijven welkom. Ze kan volgende week terecht in het gloednieuwe en compleet ingerichte huisje en wij gaan haar brengen.

Ja, jullie horen het goed. Wij mogen als Nederlands staatsburger gewoon het land in, we hebben ons eigen plekje om te verblijven en we kunnen als Spaans ingezetene ook weer terug. We hebben hier nu echt acht weken in bijna complete zelfisolatie gezeten en rijden in één streep door, zullen alleen tanken en de nodige sanitaire stop maken (veilig, met ontsmettingsmiddelen mee en mondkapjes en handschoenen waar nodig). Mijns inziens minder gevaarlijk dan een tochtje naar de supermarkt. We zijn er tot vanmiddag eigenlijk vanuit gegaan dat het advies is om dan in Nederland veertiendagen in quarantaine te gaan, maar dat geldt blijkbaar voor mensen die met een vliegtuig komen. Wat ik dan ook wel logisch vind, want die zitten met velen bij elkaar. Voor ons geldt dat we na 24 uur klachtenvrij te zijn, ons gewoon net zo mogen bewegen als anderen in Nederland. We zullen zelf trouwens wel erg voorzichtig blijven, want vooral Albert voelt zich echt wel bij de risicogroep horen en ik ben dat met overgewicht en diabetes ook gewoon.

Wij moeten wel reizen met documenten die de ambassade hier ter beschikking stelt, om zowel in Spanje, waar je nog niet vrij mag reizen, als in Frankrijk en België, aan te geven dat we onderweg zijn naar ons thuisland. En dat kunnen we. We mogen met zijn drieën in de auto omdat we één gezin vormen, voor de zekerheid hebben we toch maar even gegevens van Esmees burgerlijke staat uitgedraaid omdat ze een andere achternaam heeft. Volgens mij zijn we op alles voorbereid! Zondag gaan we de grote oversteek maken, waarna we alledrie eerst op de May in ons bedje duiken.

En dan het grotere plaatje: Spanje en corona. Hoe gaat het? Goed en dramatisch, laten we eerlijk blijven. De cijfers met de nieuwe besmettingen en het aantal doden dalen als een speer, de strenge lockdown heeft goed zijn werk gedaan. De economie heeft daarentegen een enorme dreun gekregen en de werkeloosheidscijfers zijn enorm. Ik vertik het om hier de discussie aan te gaan of een andere aanpak beter had gewerkt en ben vooral dankbaar voor het intomen van het virus. Wie nog beweert dat een gewone griepepidemie net zo erg is en dat er weinig meer doden zijn dan andere jaren, moet dat allemaal zelf weten. Ik zie op mijn netvlies nog de beelden van doodskisten op een ijsbaan en van ziekenhuizen waar de mensen op de gang dood lagen te gaan. In eigen land. Ik word eerlijk gezegd doodziek van allerlei complottheorieën en heb op Facebook besloten daarom mensen te ontvolgen, omdat ik het gewoon niet begrijp en de emoties me teveel worden. We gaan ook met gemengde gevoelens naar Nederland, waar toch veel meer mocht en kon, de laatste twee maanden. Ik heb soms met verbazing, maar ook met jaloezie gekeken naar prachtige foto´s van de natuur, van stadsgezichten, van van alles wat voor ons onbereikbaar was. Maar ik vind het ook een beetje eng.

Onze regio Murcia heeft het laagste aantal besmettingen per inwoner –
de nieuwe gevallen in lichtblauw zijn getest via antilichamen (dus hebben het al gehad) en groen via de neusswaps

PS: er gaan geruchten dat Catalonië vandaag nog even 2721 ´vergeten´ gevallen gaat melden. Wat???? Waar zaten die?

Ondertussen trekt Nederland ook en met name onze nieuwe kleindochter die we toch wel heel graag willen zien, al is het misschien met een paar meter er tussen. Ze heet Sophie, is geboren op 29 april en doet het prima. Saskia voelt zich goed en zij en Berry zijn samen met Sem apetrots op dochter en zusje. Ondertussen hebben Peet en Hendrika hun nieuwe huis opgeknapt en wonen ze er prachtig. We hebben enorm veel app-contact, want mama is het klankbord als het gaat over interieurideeën. Blijkbaar stellen ze mijn mening op prijs en dat is dan ook weer erg leuk. Het is echt zo mooi geworden, kan niet wachten om het te gaan zien. Weer op veilige afstand van elkaar natuurlijk.

We gaan niet lang blijven en zullen ook kieskeurig zijn in het omgaan met anderen. Er komt een voorraad olijfolie mee, maar we zijn er nog niet precies uit hoe we dat gaan regelen voor degenen die een of meerdere flessen besteld hebben. Visite in ons appartement voelt gewoon nog niet echt goed, eerlijk gezegd. We gaan er over nadenken, maar het spul komt in elk geval al een 2000 kilometer dichterbij.

Hier mogen we vanaf vandaag weer wat meer, want 51 procent van Spanje is overgegaan van de-escalatiefase 0 naar 1, wat o.a. betekent dak je buiten je eigen dorp mag komen, voor ons zelfs in de hele provincie want die is volledig naar fase 1. Voor andere gebieden, zelfs hier vijf kilometer verder geldt dat nog niet, die moeten nog wachten. We mogen ook samen in één auto met gezinsleden, dus ik kan woensdag met Albert mee naar de tandarts om zijn noodvulling om te zetten naar een echte. Ondertussen maar een boodschapje doen in een grote supermarkt in Fortuna. Ik ben nu één keer hier in het dorp geweest en dat voelde niet prettig. Een oude dame voor me, want je moet hier echt nog wachten op het afsnijden van de vleeswaren, het mensje is twintig keer op een centimeter of tien langs me heen gelopen om haar spullen bij elkaar te zoeken en dat duurde zeker een kwartier. Ik met mondmasker, allemaal trouwens, dampend van de warmte, met buiten 31 graden. Komt er ook nog een chauffeur binnen, met mondkapje om zijn nek, hop, zo langs je heen. Allemaal veel te dichtbij. Wat mogen we nog meer? Eh … o ja, terrassen zijn in de gebieden waar fase 1 geldt open voor maximaal 50 procent en minimale afstand van 1,5 (of zelfs 2) meter uit elkaar, maar je mag wel weer tot met maximaal 10 personen bij elkaar thuis of op een terras zitten. Met die 1,5 meter … grote huizen, dan toch? Kappers en schoonheidsspecialisten mochten vorige week alweer, maar dan in fase 0 weer alleen met mensen uit eigen dorp als klant. Bij ons dus niet, want fase 1. Kunnen jullie het nog volgen? Ik niet helemaal en voor de arme mensen die in de gezondheidsregio´s zitten waar fase 0 nog geldt, is het helemaal ingewikkeld. Dat laatste hangt blijkbaar weer samen met het verspreidingscijfer in je regio en de capaciteit van de ziekenhuizen aldaar.

Voor nu, ik ga me weer voorbereiden op Spaanse les ´por vidoellamada´ nummer 11. Weer lekker de boel opgefrist, ik maak mijn serie in Nederland nog lekker af. We hebben een fijne groep met mensen uit Iran, Marokko, de Verenigde Staten, Noorwegen en soms ook uit Engeland of Australië. Nos vemos, zoals ze hier zeggen: ´we zien elkaar´!

13 reacties

Eline Geplaatst op3:15 pm - 11 mei 2020

Wat een positieve dingen, Monique! Fijn dat jullie naar NL en naar jullie kleindochter mogen gaan. Goede reis zondag!!

Dimphy Geplaatst op3:54 pm - 11 mei 2020

Fijn dat het de goede kant op gaat ! Volgens mij had ik ook olijfolie besteld toch ? Je mag hem bij de deur zetten, als je in de buurt bent. Stuur maar een tikkie, dan is het ook zo betaald.
Goede reis alvast, en geniet van jullie kleindochter en de rest van de fam natuurlijk.

  Monique Tijmes Geplaatst op6:10 pm - 11 mei 2020

  Komt goed!

  i.l.a.n.a Geplaatst op7:47 pm - 12 mei 2020

  Gefeliciteerd met de kleine dochter 🙂
  Dat wordt een spannende reis naar Nederland, ik wens jullie succes. Snap dat je het ook wel wat ‘eng’ vindt, ook hier ervaren we stress tijdens het doen van boodschappen en het lopen door soms drukke winkelstraten (vermijd zaterdagen!). Maar het is tegelijkertijd fijn om van de natuur te genieten. Kies voor rustige plekken, dan kun je zeker zorgeloos genieten!

  Ook wij zijn in onze directie vriendenkring mensen tegengekomen die, voor ons toch wat onverwachts, ineens van de complottheorieën blijken te zijn. Zó boos op de wereld en alles en iedereen. En die bozige meningen maar te pas en te onpas voor je voeten gooien. Ze zeggen dat je mensen in een crisis echt leert kennen, dat blijkt nu 🙁

  Afijn, het is een triestige tijd maar ook met ruimte voor rust en reflectie. Als alles anders was had ik je graag uitgenodigd voor een drankje in Gouda. Wellicht een volgende keer dan?

   Monique Tijmes Geplaatst op7:49 pm - 12 mei 2020

   Wie weet! Het zal toch wel ooit weer kunnen!

    i.l.a.n.a Geplaatst op7:59 pm - 12 mei 2020

    Post-vaccin, die tijd komt vast #fingerscrossed

Ingrid Geplaatst op5:06 pm - 11 mei 2020

Wat fijn dat jullie naar Nederland kunnen gaan, het zal nog wel een avontuur worden om er te komen maar jullie kennende gaat dat lukken.
Heel veel succes in ieder geval en lekker genieten van kleine Sophie!
Blijf vooral gezond, liefs van ons!

Henk Geplaatst op9:16 pm - 11 mei 2020

Wij hebben de reis uit Spanje naar Nederland tijdens de Paasdagen gedaan. Met de juiste papieren en die hebben jullie, is het tijdens de vele controles geen probleem. Je mag bij controles onderweg en bij de grenzen niet het raam open doen maar de papieren en legitimaties tegen het raam aanhouden.
Onderweg kan bij de benzinepompen goede automaat koffie gekocht worden waarbij alles continue ontsmet wordt. De meeste shops zijn wel gesloten maar er zijn erbij waar snoep e.d. wel gekocht kan worden. In de Franse dorpjes zijn de bakkers in de ochtend geopend.
Ook hebben wij onderweg in Frankrijk gezien dat diverse hotels gewoon open zijn.
Er gingen uren voorbij dat we geen auto tegen kwamen. Je waant je soms alleen op de wereld. Goede reis zondag en Cruisecontrol aan want de radarcamera’s slapen niet!

Dorien de Jong Geplaatst op10:17 am - 12 mei 2020

Hallo Monique en aanhang. Fijn dat jullie weer naar Nederland kunnen. Leuke dingen om te gaan doen al is het met 1.5 mt afstand. Dat moet toch heerlijk zijn na 8 weken lockdown. Goede reis naar huis.

Henk Bierman Geplaatst op12:01 pm - 12 mei 2020

Fijn dat het goed gaat, goede reis en hou de glimmende kant boven komt alles goed.

corine oosterwijk Geplaatst op3:45 pm - 16 mei 2020

Goede reis voor jullie Monique !
Jullie krijgen in Nederland ook mooi weer .

  Monique Tijmes Geplaatst op3:47 pm - 16 mei 2020

  Ken je die mensen die naar Nederland wilden? Die gingen niet …. snik! Albert ligt plat met heftige slijmbeursontsteking in zijn heup!

   corine oosterwijk Geplaatst op7:24 am - 18 mei 2020

   Oh nee ,jee wat erg,heel pijnlijk ook .
   Wat een teleurstelling zeg ,hopelijk knapt hij snel op .

   Sterkte voor jullie allemaal.

Reacties vinden wij erg leuk!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
%d bloggers liken dit: