Daar is dan de beruchte Gota Fría

2014  Gota Fria

Bidden om regen … dat zullen we niet snel meer doen. Tot deze week was er geen fatsoenlijke bui regen meer gevallen sinds augustus vorig jaar en de nood was hoog: Alles kurkdroog, mislukte oogsten, bomen die het leven lieten en overal hoorde je hetzelfde: ´we hebben de regen zo hard nodig´.

De stemming is compleet omgeslagen inmiddels, want we kregen regen en niet zo´n beetje ook. Maandag leek het alsof de hel los was gebarsten en het water kwam met bakken uit de hemel. Het werd aardedonker en we zagen links en rechts van ons het water in grote stromen over ons plot lopen. De boomgaarden naast ons waren bij de felle bliksemschichten regelmatig zichtbaar en al snel veranderden die in een groot meer. De stroom in onze cantina viel uit, we zaten bij kaarslicht en het water kwam al snel binnen lopen. De hagel kaatste tegen de glazen deuren en we hielden ons hart vast voor de auto´s, die weliswaar onder de carport stonden, maar toch …. De schade bleef bij ons beperkt tot een natte vloer gelukkig.

Hoe anders was dat bij onze buren een stuk verderop. Al snel zagen we op het blog van Leo en Joke dat zij te maken hadden gehad met een stroom water die van alles had meegesleept en muurtjes had meegesleurd.  Remko, die een huis nog hoger op de berg heeft, belde me om te vragen hoe het bij ons was, want ook bij hen was een muur omgegaan en zijn schoonouders, die in het huis zaten, durfden niet naar buiten.

 Note: foto´s weggehaald op verzoek van de bewoners. 

Toen het droog werd, gingen we kijken naar de waterstroom die nog steeds van de berg kwam en een geul in de weg naast ons huis had geslepen. Van boven kwamen eerst een aantal jongens uit het dorp, die ons vertelden dat het één grote ravage was bij de vijf huizen die hier wat hoger staan. Meegesleurde muren, alle grava (grind) uit de tuinen, zwembaden vol modder en ijzeren hekken die midden in de tuin lagen. Het water stond bij sommigen tot dertig centimeter hoog in de garage. De auto´s waren verplaatst en zaten vol modder. Gelukkig staan de huizen allemaal een meter hoog van de grond. Uwe, onze Duitse bovenbuurman, kwam verslag uitbrengen en vragen of hij zijn auto veilig bij ons mocht zetten. Die reed nog, want hij was nog niet terug van zijn werk toen het onheil van boven kwam.

Blijkbaar staan hun huizen gebouwd in de oude waterloop van de Ramblas de la Boquera. Buurman José, een oude wijze man, vertelde Albert vanmiddag dat hij ooit als klein jongetje zo´n vreselijke waterstroom had gezien en dat het water nu op dezelfde manier van boven is gekomen. De wolk blijft om de berg hangen en dan komt de ongelofelijke hoeveelheid water van de terrassen naar beneden lopen. Daar waar de vijf huizen staan, kon het water niet weg en en zocht het de snelste weg naar beneden, alles meesleurend. We vonden zojuist een paar honderd meter verder de zakken tuinaarde en meer spullen. De stroom was uitgevallen en het moet verschrikkelijk angstig geweest zijn. Er is een filmpje in omloop, waarvan je werkelijk kippenvel krijgt (zie krantenartikel met video).

Gisterenavond herhaalde het hele spul zich nog eens een keer lichtelijk, wat ervoor zorgde dat de door Antonio keurig gerepareerde weg bij ons naast, nog veel verder verwoest werd. Er is niet meer normaal overheen te rijden en wij durven onze auto´s niet van het erf te rijden, want we duiken zo een enorm gat in. In geval van nood hebben we de Jeep, maar we wagen het er gewoon nog niet op. Temeer omdat er vanmiddag weer even 25 millimeter in korte tijd naar beneden kwam. We wonen niet meer aan een onverharde weg, maar aan een beek van behoorlijke omvang.

 

Neef Jack en zijn vrouw Ina zijn hier en dat maakt het allemaal wat makkelijker en gezelliger, want ook wij hebben onze angstige uurtjes wel gehad deze week. Zij zijn vol begrip. Behalve een etentje maandag voor alles begon en een heerlijke lunch gisteren voor mijn verjaardag, zijn we de deur nog niet uit geweest. Je wilt je boel gewoon niet achterlaten, want je weet niet of je nog thuis kan komen. We zijn wel erg blij en opgelucht dat ons huis blijkbaar op de goede plek staat, wat ons ook keer op keer bevestigd wordt, ook ongevraagd, door de Spanjaarden uit de buurt.

We hopen dat het nu eindelijk eens op gaat houden, hoewel het vanavond weer schijnt te gaan regenen en morgen ook nog. Wij overleven het wel, die weg komt wel weer goed, al horen we net dat pas na het weekend zal worden gerepareerd omdat er nog veel meer regen verwacht wordt, maar bij anderen staat nog heel wat meer te gebeuren!

Eén ding: de saamhorigheid in het dorp en de belangstelling van de bewoners is hartverwarmend!

6 reacties op “Daar is dan de beruchte Gota Fría

  1. Jeetje Monique en Albert , wat lijkt me dit ook heel erg benauwend . On voorstelbaar zoiets.Gelukkig staat jullie huis op de goede plek zo te zien…het regent of niet of heel erg veel, zo ook hier in ons eigen natte kikkerlandje…Hoop voor jullie dat het op houd met regen…..maar ja alle zegen komt van boven zeggen ze weleens……Wel fijn dat er zoveel saamhorigheid is bij jullie en de omgeving…Groetjes..

  2. Wat een kracht heeft water en wat een chaos laat het achter. Wij maakten het eens mee in Aguilas, een paar jaar geleden.
    Heel veel sterkte voor allen.
    Met vriendelijke groet,
    Elly en Erik LS , trouwe lezers van jullie blog

Reacties vinden wij erg leuk!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.