Procreate

´Dat digitaal tekenen, hoe doe je dat?´, vragen mensen me weleens. Wie me een beetje kent, weet dat ik vooral een auto-dicact ben en dat ik heel graag leer door het gewoon te doen. Zo ben ik gaan schilderen, met online lessen en veel voorbeelden bekijken. Op mijn tijd en mijn tempo en uiteindelijk uitkomend bij mijn eigen stijl.

In het tekenen ben ik nog zoekende naar die echt eigen stijl, ik vind zo heel veel leuk! Maar wat al die pogingen en uitingen faciliteert, is het programma Procreate. Deze app werkt alleen op de iPad (al is er ook een pocketversie voor de iPhone). Vraag me niet hoe ik de app ontdekt heb, dat weet ik dus niet meer, maar ik ben er zó blij mee. Ik had al een iPad met een Apple Pencil 1, die ik met name gebruikte voor wat kras- en kliedertekenen en voor mijn aantekeningen tijdens mijn Spaanse lessen, twee keer per week. Ergens eind oktober 2020 leerde ik dus dat er veel meer mogelijk was.

Ik vond de website van Lianne Harkink, die in het Nederlands heel veel uitleg geeft over het hoe en wat van digitaal tekenen met Procreate. Ik kocht haar cursusboek (e-boek), hoewel ik denk dat voor velen de cursus met filmpjes beter zal werken, maar dat is achteraf praten. Daardoor leerde ik de basis en al snel ontdekte ik veel meer. Onder andere doordat je bij Lianne op dinsdagavond via Facebook een live stream kan volgen, waarin ze dingen voordoet en vragen behandelt die mensen tijdens de stream stellen. Ik moet er nu nog een aantal terugkijken, want eerlijk is eerlijk, er komen steeds nieuwe mensen met dezelfde vragen en dat wordt een beetje saai, maar in elke stream zit ook wel weer iets nieuws.

Daarnaast ontdekte ik op YouTube tutorials van onder andere Tatyworks, Art with Flo en Brenda Bakker. Het meeste is wel in het Engels, maar dat vind ik niet zo´n probleem. Vooral Brenda vind ik een enorme inspiratie en haar stijl spreekt me enorm aan. Ik kan zo genieten van haar werk, maar ook van haar lessen. Vooral vanwege die lessen nam ik een proefabonnement op Skillshare, wat een enorme verzamelsite is van allerlei cursussen en tutorials op het gebied van allerlei kunst. Ik zette mijn proefabonnement al snel om in een jaarabonnement (voor wie dat wil: zoek kortingscodes online!!).

Geïnspireerd door Brenda Bakker:

Naast de lessen van Brenda die ik nog steeds geweldig vind, vond ik ook Lisa Glanz, Jennifer Nichols en nog meer Procreate-artiesten die niet alleen uitleg geven, maar ook vaak bij die lessen canvassen (achtergronden) en brushes (kwasten, potloden etc.) als downloads daar bij aanbieden. Dit alles vormt je materiaal om steeds meer en beter te leren werken. Eigenlijk zou ik me ook nog veel meer moeten richten op Instagram, want daar komt zoveel moois en leerzaams voorbij … maar ik heb zo weinig met dat platvorm.

Ik heb me de laatste weken veel met andere dingen bezig gehouden, onder andere met het bouwen en onderhoud van een aantal websites, wat ook weer zo´n hobby is die ik mezelf aangeleerd heb en waar ik me totaal in kan verliezen. Het leuke is wel dat ik door Procreate nu ook de logo´s van deze bedrijven (met name B&B´s) zelf heb kunnen maken, net als bijvoorbeeld de visitekaartjes en flyers die ik gisteren voor de nieuwe B&B van mijn oud-klasgenootje Marianne maakte.

Nu heb ik weer echt zin om me op Procreate te gaan richten en weer eens wat lesjes te volgen! We zijn een heel stuk verder met het opruimen van huis en tuin, buiten hoor ik de hogedrukreiniger voor de laatste stukken van het grote benedenterras. Er komt een regenachtig weekend aan, dus ik voel wat nieuwe inspiratie en de tijd om die ook te gaan voeden. En niet te vergeten: raceweekend!

5 reacties op “Procreate”

 1. Goed bezig Monique (dat was je al hoor) met name de uitleg. Ik ben nu ook hele dagen thuis en moet ook eens op zoek naar een hobby dus…………..wie weet, ik vind het in iedergeval erg leuk wat je allemaal laat zien👍🏼😀

 2. Je zou eens kunnen kijken naar een van de tutorials van Brenda bijvoorbeeld, om een idee te krijgen hoe het programma in elkaar steekt.

  Ik zal een volgende keer wat meer uitleggen over de iPad en Apple Pencil, want inmiddels ben ik wel geüpgraded 😁

 3. Marian van Eldik

  Hoi Monique
  Ik heb je leren kennen door procreate best grappig eigenlijk ,je ontdekte dat we dezelfde fb vrienden hebben en uit ons geboorte dorp Made komen
  Je hebt me vaak geholpen om verder te komen op procreate maar er valt nog zoveel te leren
  Na de Corona zie ik er na uit om elkaar in Made te ontmoeten maar tot die tijd doen we het via sociaal media
  Groetjes Marian van Eldik

 4. Blij dat je er ooit mee begonnen bent en het ons heb laten zien. Buiten het “echte” werk zoals aquarellen doe ik digitaal tekenen wekelijks, soms dagelijks. Een verrijking van mijn toch al zo grote creatieve uitingen. Blij dat ik er mee begonnen ben en blij dat jij altijd als vraagbaak beschikbaar ben. Moet zelf ook nog veel tutorials volgen, maar op mijn manier kom ik ook wel ergens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.